Ministar Malenica s direktorom Agencije Europske unije za temeljna prava Flahertyem

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/ožujak/EUAHR.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica susreo se u petak, 17. ožujka s direktorom Agencije Europske unije za temeljna prava Michaelom O' Flahertyem.

Razgovarali su o jačanju borbe protiv antisemitizma, suzbijanju govora i zločina iz mržnje, unaprjeđenju sustava zaštite žrtava kaznenih djela i pomoći Ukrajini.

Direktor Agencije Flaherty naglasio je da je uloga Agencije pružiti potporu zemljama članicama u očuvanju temeljnih ljudskih prava. Pozdravio je planirane aktivnosti Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) naglasivši kako je borba protiv antisemitizma jedan od prioriteta Europske unije.

Ministar Malenica kazao je kako je preuzimanje predsjedanje IHRA-om čast, ali obveza koju Republika Hrvatska želi iskoristiti kako bi se daljnje afirmirala i ojačala angažman u borbi protiv antisemitizma, negiranja i iskrivljavanja Holokausta na međunarodnoj razini. Stoga će, u središtu hrvatskog predsjedanja biti inicijativa „Future of Remembrance“ kako bi se očuvala kultura sjećanja na žrtve holokausta i promicala tolerancije provođenjem definicija IHRA-e.

Razgovarali su i o suzbijanju govora mržnje i zločina iz mržnje, posebno na digitalnim platformama.

Razmijenili su mišljenja u području unaprjeđenja sustava zaštite žrtava kaznenih djela i pomoći žrtvama iz Ukrajine. Direktor O'Flaherty istaknuo je jedinstvenu ulogu Hrvatske u Europskoj unije budući da je jedina članica koja je u novijoj povijesti na svojem području imala ratna stradanja. Ministar Malenica ponovio je da je Hrvatska spremna s Ukrajinom podijeliti svoja iskustva te da će se ustrajno zalagati za procesuiranje ratnih zločina. 

Pisane vijesti