Ministar Malenica govorio na temu borbe protiv korupcije u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ HRT-a

Slika /slike/novi osj/djh2.jpg

Jutros je ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica gostovao u emisiji HRT-a „Dobro jutro, Hrvatska“ na temu nedavnih događaja i borbi protiv korupcije.

Ministar Malenica je naveo kako Vlada priprema izradu antikorupcijske strategije koja podrazumijeva niz mjera i aktivnosti koje će se poduzimati u idućih 9 godina te obuhvaćaju niz zakonodavnih izmjena.
 
„Cilj nam je smanjiti rizik od korupcije, prevenciju, ali isto tako osnažiti tijela koja se bore protiv korupcije. Što se tiče zakonodavnih promjena, idemo u izmjenu Zakona o Vladi i kroz te izmjene ćemo ukinuti imunitet za članove Vlade za koruptivna kaznena djela, regulirat ćemo Zakon o zviždačima, gdje ćemo pojačati pravnu zaštitu zviždača, ali i potaknuti građane da mogu prijaviti nepravilnosti, regulirat ćemo i područje lobiranja i idemo u izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa. Uz materijalne zakone bitno nam je da ojačamo neovisna i samostalna tijela koja sudjeluju u borbi protiv korupcije“ rekao je ministar.
 
Naglasio je kako je jako bitno izvješće Antikorupcijske europske komisije iz 2014. godine u kojem stoji da je Hrvatska u području represije vrlo dobra, ali u području prevencije jako loše stojimo. Kazao je kako će upravo u mandatu ove Vlade to biti prioritet. „Bitno nam je potaknuti i transparentnost u lokalnoj samoupravi, a idemo i u smjeru izdavanja antikorupcijskih priručnika“, zaključio je ministar Malenica.
 
Uz ministra Malenicu u emisiji su gostovali i Davorka Budimir – predsjednica Transparency International Hrvatska, Nataša Đurović – zamjenica ravnateljice USKOK-a, te Vesna Škare Ožbolt - bivša ministrica pravosuđa, a snimka kompletne emisije dostupna je na platformi HRTi.

Pisane vijesti