Ministar Bošnjaković u emisiji Pressing

Slika /slike/novi osj/N1.jpg

U utorak, 16. lipnja 2020. godine, u emisiji Pressing, o stanju u pravosuđu i korupciji govorili su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom. 

Ministar Bošnjaković je, na pitanje o slučaju Vjetroelektrane i o sumnju kako je takvo postupanje podmićivanje državnika i službenika uobičajena praksa, rekao: „ Postupak će pokazati, postoji osnovana sumnja. Sve to treba dovesti u kontekst, utvrditi činjenice. Na prvi pogled ne izgleda dobro. Zalažem se da se postupak provede što je moguće brže i ako je bilo nezakonitosti, da sud donese presudu. Pozivam sva tijela koja se bave istragama, da naprave svoj dio posla. Nije dobro izricati presude u ovoj fazi, stvarati pritisak.“.

Također se osvrnuo na pitanje o probijanju mjera Uskoka i naglasio kako je sustav ranjiv te da istragu treba provesti do kraja kako bi se utvrdilo kako je do toga došlo.


Po pitanju pojma korupcije te vjerovanje građana kako je korupcija sveprisutna, smatra kako je to posljedica narativa.

Ministar Bošnjaković rekao je kako dugotrajnost procesa suđenja političarima jednostavno ovisi od slučaja do slučaja i da nije upoznat s tim da je neka stranka niti stranački pripadnik utjecao na presude. Zakon o kaznenom postupku regulira cijeli postupak te se mijenja iz godine u godinu.
Također smatra kako Zakon o sukobu interesa treba usuglasiti s GRECO-m kako bi Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa moglo kvalitetno i temeljito odrađivati svoj posao te kako bi se izbjegla mogućnost sukoba interesa kod visokih Vladinih dužnosnika.

Tijekom pandemije koronavirusa ovrhe su, dopunama zakona 17. travnja, obustavljene na tri mjeseca te je na Vladi hoće li tu mjeru produživati. Na pitanje zašto se iz postupka ovrhe ne maknu FINA, javni bilježnici i odvjetnička društva, a sam postupak prepusti isključivo sudovima, ministar je naglasio kako ovrha regulira postupak kojim se treba namiriti tražbina u brzom postupku, s tim da se mora voditi računa o pravima i dostojanstvu dužnika. Također je važno napomenuti kako nakon zadnjih izmjena Ovršnog zakona nije moguće da građani ostaju bez svojih domova zbog sitnih dugova. Ako netko i mora napustiti dom, država za njega 18 mjeseci plaća zakupninu za prostor u kojem se nalazi.

Vezano uz odluku Visokog prekršajnog suda o pozdravu ZDS u pjesmi Bojna Čavoglave, kako to u praksi primijeniti te kako se to odnosi i na druge pjesme, ministar Bošnjaković je rekao kako će sud odlučivati od slučaja do slučaja.

Zadnji segment emisije osvrnuo se na ratne zločine, broj nestalih građana te odnose sa Srbijom. Ministar Bošnjaković smatra kako je Vlada stvorila sve potrebne uvijete te naglašava kako Vlada ni Ministarstvo pravosuđa ne procesuiraju ratne zločine. Na pitanje treba li Srbiji rješavanje nestalih postaviti kao uvjet za pristupanje EU, ministar je odgovorio kako su sa Srbijom razgovarali i pregovarali, osnovali radnu skupinu da se napravi sporazum o rješavanju tih pitanja, međutim pitanje je ostalo neriješeno. Prema tome će se  zauzet stav ako ne procesuiraju ratne zločine, onda nisu ispunili uvjete iz poglavlja 23. Oni moraju dokazati da im se država temelji na vladavini prava.


Snimku cijele emisije možete pogledati ovdje:

 

Pisane vijesti