Malenica na Odboru regija predstavio prioritete hrvatskog predsjedništva

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2020/12 veljača 2020/1c (1).png

Posebno je naglašena uloga lokalne i regionalne zajednice te dijalog s građanima.

Ministar uprave Ivan Malenica sudjelovao je na sastanku Odbora regija na kojem je predstavio prioritete hrvatskog predsjedništva tijekom konstituirajućeg, sedmog mandata za razdoblje od 2020. do 2025. godine.
 
U svom uvodnom obraćanju, naglasio je kako Hrvatska prepoznaje važnost sudjelovanja u radu Odbora regija.
 
„Identificirali smo nekoliko područja na kojima bismo posebno cijenili doprinos Odbora regija“, izjavio je ministar Malenica te dodatno pojasnio koja su to područja.
 
„Prvenstveno se radi o doprinosu u implementaciji Europskog zelenog plana, zatim pri promicanju digitalizacije na regionalnoj i lokalnoj razini i makroregionalnih strategija, u rješavanju problema odljeva mozgova i demografskih izazova u Europskoj uniji te doprinosa razvoja zemalja sa srednjim dohotkom“, kazao je ministar uprave.
 
Također, posebno se osvrnuo na prioritete HR PRES-a za novi Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 2021. do 2027. godine, europsku javnu upravu, Zeleni plan, Konferenciju o budućnosti Europe i kohezijsku politiku.
 
„U sklopu VFO-a, naglasio sam važnost kohezijske politike, koja je redistributivna snaga europskog proračuna, koju trebaju svi građani Europske unije, bez obzira gdje živjeli, a osobito u onim regijama naših članica gdje još želimo stići stupanj razvoja najrazvijenijih, odnosno prosječno razvijenih regija Europe“, rekao je ministar Malenica.
 
„Istaknuli smo važnost dijaloga i suradnje s građanima ali i regionalnim i lokalnim zajednicama.Moramo se približiti našim građanima, slušati i dati odgovarajuće odgovore na njihove probleme. Želimo dati konkretnu poruku da je Europa ujedinjena u interesima te vjerujemo da europski lokalni i regionalni akteri dijalogom mogu pridonijeti promicanju konkurentne, povezane i sigurne Europe“, zaključio je ministar Malenica.
 
Ministar Malenica održao je sastanak s Kabinetom povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna, na kojem je otvorena tema zajedničke organizacije događaja u sklopu hrvatskog predsjedništva na temu: Digitalna transformacija europske javne uprave, unutar EU institucija i u državama članicama za nadolazeće programsko razdoblje.
 
Prilikom posjete Bruxellesu, ministar uprave održao je i niz sastanaka s visokim dužnosnicima.
 

Stranica