Kvalitetnija i transparentnija pravna zaštita u izvanparničnim postupcima

Slika /slike/dužnosnici/HN20230303944460.jpg

Novim Zakonom o izvanparničnom postupku osigurat će se građanima kvalitetna i transparentna pravna zaštita i pravna sigurnost

Danas je u Hrvatskom saboru u drugom čitanju bio konačni prijedlog Zakona o izvanparničnom čija je svrha uređenje pravila izvanparničnog postupka te ujednačavanje izvanparničnih postupaka.
 
Donošenje novoga Zakona predviđeno je i u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. koji obuhvaća reformsku mjeru „Povećanje učinkovitosti pravosudnog sustava za veće povjerenje građana“. Njome je obuhvaćena i reforma izvanparničnog postupka kroz odgovarajuće normativne izmjene.
 
U izradi prijedloga Zakona o izvanparničnom postupku osobita pažnja posvećena je prije svega općim pravilima te su propisane i odredbe za posebne postupke, kako bi se riješili postojeći problemi.
 
Dodatno, ovim se zakonskim prijedlogom javnim bilježnicima, kao povjerenicima suda, povjerava postupanje u nespornim izvanparničnim postupcima poput, proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti, sporazumnog uređenja međa, razvrgnuća suvlasničke zajednice, ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog.
 
„Ovi nesporni postupci koje će sudovi delegirati javnim bilježnicima neće ništa više koštati naše građane u odnosu na ono što ih danas košta kroz plaćanje sudske pristojbe“, naglasio je državni tajnik Juro Martinović.
 
Pravna sigurnost se time nikako ne umanjuje, već se osigurava brzo, kvalitetno i učinkovito ostvarivanje prava svih građana, te se jamči pravna sigurnost, uz istovremeno rasterećenje sudova.


Foto: Hina

Pisane vijesti