Ministar Habijan o odluci Suda EU: Analizirat ćemo odluku i pristupiti izmjenama - ključno je da građani imaju pravnu sigurnost

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/HN_20240711617589.jpg

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, komentirao je odluku Suda EU vezanu uz institut pravnog shvaćanja prihvaćenog na sjednici svih sudaca odnosno sudskih odjela. 

„Radilo se o zahtjevu je li naš Zakon o sudovima, konkretno članak 40. i članak 177. Sudskog poslovnika, usklađen s člankom 19. Ugovora o Europskoj uniji, odnosno s institutom pravnog shvaćanja koje zauzimaju svi suci na sjednici bilo Vrhovnog suda ili drugih visokih trgovačkih, prekršajnih ili kaznenih sudova“ izjavio je ministar.

Ministar je naglasio kako će Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, poštivati spomenutu odluku i zajedno sa svim relevantnim dionicima analizirati ju te u konačnici pokrenuti izmjene Zakona o sudovima i Sudskog poslovnika.

„Neovisno o novom zakonskom rješenju, moramo pronaći rješenje za pravnu sigurnost građana“ rekao je ministar te dodao kako ovakvo pravno rješenje postoji u hrvatskom zakonodavstvu od 1994. godine i kako nitko dosad nije doveo u pitanje usklađenost s pravnom stečevinom Europske unije.

 Upitan da prokomentira dopis predsjednika Visokog kaznenog suda o unaprjeđenju uvjeta rada na tom sudu, ministar je kazao kako je prošli tjedan je izjavio kako je održao konstruktivan i pozitivan sastanak s predsjednikom Visokog kaznenog suda gdje su otvorili brojne teme.

„Prošli tjedan sam razgovarao s predsjednikom Visokog kaznenog suda. Imali smo vrlo konstruktivan razgovor i otvorili smo brojne teme, uključujući pitanje sudskih savjetnika na samom sudu. Rekao sam da ću čim dobijem takav zahtjev potpisati suglasnost“ zaključio je ministar.

Foto: Hina /Damir Senčan 

Pisane vijesti