Izdavanje potvrde iz kaznene evidencije ili posebnog uvjerenja za kandidiranje za zastupnike u Hrvatski sabor 2020. godine - provode isključivo općinski sudovi (u sjedištu)

Slika /slike/banneri/potvrde iz KE_kandidiranje za HS.jpg

Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji („Narodne novine“, broj 143/12, 105/15 i 32/17) uređen je postupak provjere osuđivanosti kandidata za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izdavanje potvrde može se zatražiti u periodu nakon stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, odnosno od 3. lipnja 2020. godine do predlaganja kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.
 
  • Podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde

Zahtjev se podnosi isključivo u sjedištu općinskog suda, neovisno o prebivalištu podnositelja zahtjeva, osobno ili temeljem specijalne punomoći ovjerene kod javnog bilježnika odnosno specijalne punomoći dane odvjetniku.

Osobe koje nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, zahtjev za izdavanje potvrde mogu podnijeti bilo kojem općinskom sudu (u sjedištu) u Republici Hrvatskoj.

Općinski sudovi u sjedištu su: Općinski sud u Bjelovaru, Općinski sud u Crikvenici, Općinski sud u Čakovcu, Općinski sud u Dubrovniku, Općinski sud u Đakovu, Općinski sud u Gospiću, Općinski sud u Karlovcu, Općinski sud u Koprivnici, Općinski sud u Kutini, Općinski sud u Makarskoj, Općinski sud u Metkoviću, Općinski sud u Osijeku, Općinski sud u Pazinu, Općinski sud u Požegi, Općinski sud u Puli-Pola, Općinski sud u Rijeci, Općinski sud u Sesvetama, Općinski sud u Sisku, Općinski sud u Slavonskom Brodu, Općinski sud u Splitu, Općinski sud u Šibeniku, Općinski sud u Varaždinu, Općinski sud u Velikoj Gorici, Općinski sud u Vinkovcima, Općinski sud u Virovitici, Općinski sud u Vukovaru, Općinski sud u Zadru, Općinski sud u Zlataru, Općinski prekršajni sud u Splitu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski kazneni sud u Zagrebu, Općinski prekršajni sud u Zagrebu, Općinski radni sud u Zagrebu i Općinski sud u Novom Zagrebu.

Adrese i kontakte sjedišta općinskih sudova mogu se pronaći na poveznici: https://mpudt.gov.hr/pristup-informacijama-6341/ostale-informacije/pravosudna-tijela-rh/opcinski-sudovi-6412/6412

Zahtjev za izdavanje potvrde podnosi se na obrascu koji je propisan Dopunom Pravilnika o kaznenoj evidenciji („Narodne novine“ broj 106/15) odnosno na Obrascu VI a.

Obrazac zahtjeva dostupan je u sjedištu općinskog suda, a podnositelj zahtjeva može Obrazac ispisati i s web stranice Narodnih novina.
 
  • Izdavanje potvrda ili posebnog uvjerenja

Nakon podnošenja zahtjeva ovlašteni službenik općinskog suda dužan je bez odgode neposrednim uvidom u kaznenu evidenciju provjeriti nalazi li se podnositelj zahtjeva u kaznenoj evidenciji Ministarstva pravosuđa.

Ako se provjerom utvrdi da se podnositelj zahtjeva ne nalazi u kaznenoj evidenciji, službenik suda će o tome izdati potvrdu podnositelju zahtjeva na obrascu koji je propisan Dopunom Pravilnika o kaznenoj evidenciji („Narodne novine“ broj 106/15) odnosno na Obrascu VI b.

Ako se provjerom utvrdi da se podnositelj zahtjeva nalazi u kaznenoj evidenciji, službenik suda neće izdati potvrdu već će zatražiti dodatnu suglasnost podnositelja zahtjeva (daje se također na Obrascu VI a) za izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije.

Ako podnositelj zahtjeva pristane na daljnju provjeru, ovlašteni službenik suda će bez odgode, elektroničkim putem, zahtjev za izdavanje posebnog uvjerenja dostaviti Ministarstvu pravosuđa koji posebno uvjerenje izdaje odmah, a najkasnije u roku od tri dana po zaprimanju zahtjeva, i prosljeđuje ga općinskom sudu.

Posebno uvjerenje podnositelju zahtjeva uručuje općinski sud kojem je predan zahtjev za izdavanjem potvrde iz kaznene evidencije.

Ako podnositelj zahtjeva ne pristane na daljnju provjeru, sud neće zahtijevati izdavanje posebnog uvjerenja od Ministarstva pravosuđa.

Potvrda odnosno posebno uvjerenje da se podnositelj ne nalazi u kaznenoj evidenciji prilaže se uz kandidacijsku listu sukladno Obvezatnoj uputi Z II Državnog izbornog povjerenstva („Narodne novine“ 62/20).

Izdavanje potvrde ili posebnog uvjerenja oslobođeno je od plaćanja sudskih pristojbi i upravnih naknada.
 
Uvjerenje koje izdaje općinski sud da se protiv fizičke osobe koja podnosi zahtjev ne vodi kazneni postupak (tzv. uvjerenje ili potvrda o nekažnjavanju) nije valjano uvjerenje u svrhu kandidiranja na izborima za Hrvatski sabor.
 


Pisane vijesti