Ministar Malenica: Nekome možda smeta promjena u DORH-u

Slika /slike/01 MINISTAR MALENICA/HN20240131381550.jpg

Ministar pravosuđa Ivan Malenica ponovio je više puta u srijedu u Saboru da je Ivan Turudić najbolji kandidat za glavnog državnog odvjetnika, da ima najbolji program, a postupak izbora bio je transparentan te naglasio kako možda nekome smeta promjena u Državnom odvjetništvu RH.

Upitan hoće li koalicijski partneri podržati vladin izbor suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, ministar  je odgovorio kako su koalicijski partneri na jučerašnjem sastanku iskazali punu potporu Turudiću.

Ministar Malenica: Očito Milanović misli da ponovno može utjecati na neke izbore

Ministar je prokomentirao i današnju saborsku raspravu o prijedlogu odluke o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

"Danas smo svjedočili bezidejnoj oporbi. Bilo je mnogo jakih riječi i optužbi koje su izazvale reakcije, uključujući i želju da i oni sami budu glavni državni odvjetnici. Čuli smo razne želje i ideje, ali ništa konstruktivno. Vidjet ćemo kako će se rasprava dalje odvijati", istaknuo je.

Prozvao je predsjednika Republike Zorana Milanovića da se miješa.

„Očito predsjednik RH misli da ponovno može utjecati na neke izbore kao kada je  bio predsjednik Vlade, kada je postupak izbora glavnog državnog odvjetnika bio potpuno netransparentan”, rekao je ministar pravosuđa.

Izbor ustavnih sudaca nakon parlamentarnih izbora

Govoreći o izboru ustavnih sudaca, ministar Malenica je rekao da je predsjednik Ustavnog suda dostavio predsjedniku Hrvatskog sabora informaciju o isteku mandata za 10 od ukupno 13 ustavnih sudaca.

"Postoji razdoblje koje se može produžiti za suce kojima je istekao mandat. Potrebna je dvotrećinska većina, potrebni su dogovori za izbor ustavnih sudaca. Pretpostavljam da nas to čeka iza izbora", rekao je dodajući da se o tome dosad nije razgovaralo.

Ministar je i dodatno pojasnio dodanu novu stavku prijedloga Kaznenog zakona o zabrani objavljivanja informacija iz istraga koja se odnosi na pretežiti javni interes, a o kojem će u svakom konkretnom predmetu odlučivati državno odvjetništvo i suci. 

"Ono što smo unaprijedili u odnosu na prvu verziju koja je bila na javnom savjetovanju je zapravo zaštita novinara od kaznenog progona u svojstvu počinitelja, ali isto tako i poticatelja i pomagača, ali isto tako imamo i javni interes koji također predstavlja razlog za neprocesuiranje", rekao je.

Na pitanje da pojasni najavu premijer Andreja Plenkovića o razmatranju jačanja Zakona o državnom odvjetništvu i detaljnije razrade odredbe o komunikaciji DORH-a u predmetima od javnog interesa u skladu s preporukama Vijeća Europe, ministar Malenica je kazao da će Zakon o DORH-u jasnije propisati i omogućiti proaktivniju komunikaciju o pojedinim predmetima. 

"Bez obzira na već postojeća pravila rada Državnog odvjetništva, trebalo bi omogućiti iznošenje određenih informacija o kaznenim postupcima kada postoji interes javnosti", dodao je.

Ministar Malenica ponovio je više puta u srijedu u Saboru da je Ivan Turudić najbolji kandidat za glavnog državnog odvjetnika, da ima najbolji program, a postupak izbora bio je transparentan te naglasio kako možda nekome smeta promjena u Državnom odvjetništvu RH.

"U 33 godine obnašanja sudačke dužnosti Turudić se istaknuo u radu u najsloženijim kaznenim postupcima i organizaciji rada sudova, najbolji je kandidat i ima najbolji program", rekao je ministar Malenica, predstavljajući vladin prijedlog i odgovarajući na kritike iz oporbe kako je 'riječ o kompromitiranom čovjeku, lojalnom HDZ-u'.

„Možda nekom smeta promjena u Državnom odvjetništvu RH (DORH)”, naglasio je ministar pravosuđa i uprave  Malenica. 

Ministar Malenica očekuje da štrajk sudaca završi nakon sutrašnjeg sastanka

Ministar Malenica kazao je u srijedu kako očekuje da tzv. bijeli štrajk pravosudnih dužnosnika završi nakon sutrašnjeg sastanka s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca te da je vlada otvorena za razgovore o unapređenju statusa sudaca i državnih odvjetnika.

"Bit ćemo konstruktivni i to očekujem od njih. Bilo bi neozbiljno da je sada ovdje iznosim ponudu. Vidimo u proteklih nekoliko dana da imamo pomirljivi ton od strane predstavnika Udruge hrvatskih sudaca, tako da vjerujem da će sutrašnji sastanak završiti u pozitivnom ozračju", rekao je.

IZVOR/FOTO: HINA
 

Pisane vijesti