Hrvatska podupire istragu Međunarodnog kaznenog suda

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/ožujak/London_1.jpg
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Vedrana Šimundža Nikolić sudjelovala je u ponedjeljak, 20. ožujka na međunarodnoj konferenciji „Supporting the ICC and its Investigation into the situation in Ukraine“ koji je održan u Londonu.

Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska od početka ruske agresije na Ukrajinu snažno podupire ukrajinski narod, naglasivši kako je do Hrvatska do sada pružila humanitarnu pomoć u vrijednosti od 160 milijuna eura i prihvatila više od 22 tisuće izbjeglica iz Ukrajine.

„Kao država koja je na svojem teritoriju prošla ratna razaranja suosjećamo se s ukrajinskim narodom. Hrvatska je iskazala spremnost da podijeli iskustvo u procesuiranju zločina, ali i uspostavi kvalitetnog sustava podrške žrtvama i svjedocima ratnih razaranja. Snažno podupiremo Međunarodni kazneni sud i Tužitelja u naporima koji se poduzimaju kako bi se rasvijetlila situacija u Ukrajini", izjavila je.

Konferencija „Supporting the ICC and its Investigation into the situation in Ukraine“ održana je u organizaciji Ministarstva pravosuđa Ujedinjenog Kraljevstva i Ministarstva za pravosuđe i sigurnost Kraljevine Nizozemske uz znak potpore Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Konferencija je okupila predstavnike 40-ak država.

Foto: EPA/NEIL HALL/MPU

Pisane vijesti