HRT Studio 4: Uvođenje Barnahus modela u hrvatski sustav

Slika /slike/01 DT ŠIMUNDŽA-NIKOLIĆ/DT Šimundža-Nikolić.png

Državna tajnica Vedrana Šimindža-Nikolić gostovala je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 na temu uvođenja Barnahus modela čija je svrha poboljšanje kvalitete pravosudnog sustava za djecu, žrtve nasilja

Gostujući u ponedjeljak, 5. veljače u emisiji „Studio 4“, državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić je govorila o uspostavi Barnahus modela u Republici Hrvatskoj. Ovaj model podrazumijeva osnivanje Dječje kuće, što je novost u hrvatskom sustavu zaštite djece žrtava nasilja. Time se sustav prilagođava djeci na način da se uvodi jedna ustanova u kojoj će se obavljati sve potrebne radnje vezane za pretkazneni i kazneni postupak, a u kojima su sudionici djeca.

Državna tajnica je pojasnila kako će različiti sudionici postupka, uključujući policiju, suce, psihologe i liječnike, prema potrebi postupka pristupati u Dječju kuću i obavljati razgovore s djecom, čime se izbjegava sekundarna viktimizacija djece žrtava nasilja.

Dječja kuća mora imati posebne standarde, biti dostupna svakom djetetu, prvenstveno djeci žrtvama spolnog zlostavljanja. U trenutku kada se dogodi takvo nasilje, djetetu će biti dostupna Dječja kuća u kojoj će se moći podnijeti i kaznena prijava.

Ovakav model zahtijeva suradnju različitih institucija, te je radi pravilne implementacije i provođenja u praksi osnovana savjetodavna skupina koja se sastoji od stručnjaka iz više područja. Radi se o stručnjacima iz policije, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, rada i socijalne skrbi i obitelji.

Osim domaćih stručnjaka, podrška pri uvođenju ovoga modela, bit će i stručnjaci iz Europske komisije i Vijeća Europe te država u kojima je već implementiran Barnahus model.

Institucionalni, pravni i politički okvir prilagodit će se sukladno zaključcima spomenute skupine kada se sveobuhvatno analiziraju sva pitanja koja je potrebno razriješiti prije pokretanja Dječje kuće.

„Projekt će trajati 30 mjeseci i u tom razdoblju nastojat će se osigurati sve pretpostavke za njegovo uspješno provođenje i implementaciju Barnahus modela.

Navedeno uključuje i odgovarajuće edukacije i prilagodbe sudionika postupka, sve kako bi se djetetu žrtvi olakšala stresna situacija“, istaknula je državna tajnica Šimundža-Nikolić.

Dječja kuća bi se, za početak, osnovala u Zagrebu.

„Uvođenjem ovog modela očekuje se da će iskaz djeteta u postupku biti kvalitetniji, u boljem okruženju, na jednom mjestu i uz bolju suradnju svih sudionika te uz adekvatnu zaštitu sigurnosti i interesa djeteta“, zaključila je državna tajnica.

Pisane vijesti