Emisija „U mreži Prvog:“ Novim Zakonom o lobiranju napravili smo veliki iskorak u borbi protiv korupcije

Slika /slike/02-10-24 U mreži prvog.png

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan gostovao je u emisiji „U mreži Prvog,“ prvog programa Hrvatskog radija na temu Zakona o lobiranju.

„Uzeli smo duži razmak između donošenja Zakona i njegovog stupanja na snagu, obzirom da je trebalo ispuniti određene tehničke i materijalne uvjete da bi Zakon bio provediv,“ izjavio je ministar Habijan istaknuvši kako su u rad Radne skupinu koja je pripremila Zakon, bili uključeni i članovi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

„Od početka neovisnosti Hrvatske imamo područje koje niti na jedan način nije bilo definirano. To nije dobro, jer je tako bačena određena sjena na djelatnost, odnosno uslugu koja je u javnosti i medijima stvorila dojam da se pod tim uslugama podrazumijevaju neke radnje koje su protuzakonite ili oblik korupcije. Da bi demistificirali tu uslugu i da bi ju stavili u normativni i pravni okvir bilo je potrebno donijeti ovaj Zakon,“ objasnio je ministar Habijan.

„Ako pogledamo zapadnu Europu i sjevernu Ameriku, lobiranje je djelatnost koja je potpuna normalna i uobičajena,“ dodao je.

Zakonom su propisane definicije lobiranja te je naznačeno tko su lobisti, tko lobirane osobe, a tko korisnici lobiranja. Također, propisana je i obveza uvođenja Registra lobista, uvjeti za lobiste i sankcije za one koji neće poštivati normativni okvir.

„Ovo je prvi put da imamo ovakav Zakon i naravno da ćemo sada kroz provedu i u komunikaciji s onima na koje se Zakon primjenjuje utvrditi eventualne nedostatke. Možda će biti potrebe da se on u budućnosti mijenja, iako već samo donošenje Zakona predstavlja velik iskorak,“ istaknuo je ministar Habijan.

Danas, 2. listopada završava javno savjetovanje u pogledu Pravilnika o načinu vođenja Registra lobista. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa vodit će Registar upotrebljavajući postojeće alate koje ima kada se govori o informatičkim rješenjima, a u drugom kvartalu 2025. godine uspostavit će se elektronički Registar.

U Registar će se moći upisati osobe koje se žele baviti djelatnošću lobiranja.

Uvjeti su da se radi o punoljetnoj osobi kada je riječ o fizičkim osobama, da protiv iste nije izrečena pravomoćna presuda za propisana kaznena djela u Zakona, a ako se lobisti ne upišu u Registar, snosit će sankcije. Riječ je o novčanim kaznama, za fizičku osobu od 500 - 5.000 EUR, a za pravnu osobu od 2.000 do 20.000 EUR.  

„Kada govorimo o lobiranim osobama - dužnosnicima, posebnim savjetnicima i rukovodećem kadru u tijelima državne uprave te  tijelima lokalne i regionalne (područne) samouprave, one neće moći „ući u cipele“ lobista u razdoblju od 18 mjeseci,“ ustvrdio je ministar Habijan.

U odnosu na Izvješće koje se podnosi jednom godišnje lobisti će, uz sastavne elementa Izvješća, morati navesti i lobirane osobe.

Uz ministra Habijana, u emisiji je gostovala i članica Antikorupcijskog vijeća i saborska zastupnica Dalija Orešković te lobist Natko Vlahović.

Snimku cijele emisije možete pogledati na službenoj mrežnoj stranici Hrvatske radiotelevizije.
 

FOTO: HRT

Pisane vijesti