e-Upravni postupak – pratite tijek upravnog postupka

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/listopad/ZUP-IT.PNG

Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru projekta „Daljnje unaprjeđenje praćenja upravnog postupanja i odlučivanja ZUP III“ razvilo je uslugu e-Upravni postupak koja strankama u upravnom postupku omogućuje praćenje njihovih predmeta.

Državna geodetska uprava prvo je javnopravno tijelo koje je strankama omogućilo praćenje upravnih postupaka. Građani i poslovni subjekti od sada će putem usluge e-Upravni postupak  pratiti status podnesenog zahtjeva Državnoj geodetskoj upravi i u korisnički pretinac u sustavu e-Građani primati obavijesti o promjenama u njihovom predmetu.

Projekt „Daljnje unaprjeđenje praćenja upravnog postupanja i odlučivanja ZUP III“ predstavlja značajan iskorak u digitalizaciji upravnog postupka i omogućuje veću transparentnost javnopravnih tijela.

Osim razvoja e-Usluge zahvaljujući ovim projektom uspostavljen je i novi sustav certifikacije informacijskih sustava uredskih poslovanja i omogućena edukacija službenika koji rade na upravnim postupcima.

Novom Uredbom o uredskom poslovanju digitaliziran je cjelokupni proces uredskog poslovanja prema modelu digital first. Time je omogućeno da se svi dokumenti u tijelima javne uprave primaju, obrađuju i pohranjuju u elektroničkom obliku. Uz to, propisana je i upotreba elektroničkog potpisa i pečata.

Informacijskih sustavi uredskog poslovanja s početkom 2023. godine imat će mogućnost povezivanja i razmjene podataka s drugim informacijskim sustavima na brz, učinkovit i siguran način.

Posljednjim izmjenama Zakona o općem upravnom postupku stvoreni su preduvjeti za punu primjenu elektroničke komunikacije u upravnim postupcima te je uveden OIB kao obvezni podatak stranaka što je omogućilo sigurnu dostavu podataka u elektronički pretinac.

Tim izmjenama smanjuju se troškovi uredskog poslovanja, a građani i poduzetnici moći će brzo i učinkovito ostvariti pravo na kvalitetnu uslugu bez čekanja na šalterima.

Projekt „Daljnje unaprjeđenje praćenja upravnog postupanja i odlučivanja ZUP III“ vrijedan je 4,1 milijuna kuna te je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

 
 

Stranica