Aktualno prijepodne: Prioriteti digitalne transformacije su maksimalno rasteretiti građane i poduzetnike, umrežiti sva tijela i olakšati pristup svim uslugama

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/Hrvatski sabor_ministar Habijan.png

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan odgovorio je na pitanje saborskog zastupnika Nikole Mažara i pojasnio prioritete Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije po pitanju digitalne transformacije u narednom razdoblju

Odgovarajući na pitanje postavljeno na današnjem aktualnom prijepodnevu u Saboru, ministar Damir Habijan kazao je kako je digitalna transformacija, uz zelenu tranziciju ključna politika Republike Hrvatske, koje su u skladu i sa strateškim dokumentima Europske unije.

Koordinacija procesa digitalizacije

„Svjesna važnosti digitalne transformacije bila je i Vlada kada je osnovala Nacionalno Vijeće za digitalnu transformaciju koje okuplja sve dionike koji imaju značaj po pitanju digitalne transformacije. Do sada smo imali kroz različita ministarstva disperziran dio koji se odnosio na digitalnu transformaciju, sada imamo jedno centralno mjesto koje treba i čija je dužnost koordinirati sve procese koji se tiču digitalizacije“, istaknuo je ministar Habijan.

Ministar je podsjetio i na Strategiju Digitalne transformacije 2032. usvojenu u Hrvatskom saboru u prosincu 2022. godine.

„Strategija se bazira na četiri stupa, prije svega na digitalizaciju gospodarstva koje je pokretač i suština inovacija i konkurentnosti, a i gospodarskog rasta. U tom dijelu izdvojio bih i administrativno rasterećenje, primjerice optimizaciju procesa, smanjenje broja dionika u određenim procesima. Najbolji primjer za to je da možete određene potvrde ili zahtjeve puno brže digitalno dostavljati određenim javnopravnim tijelima“, istaknuo je ministar.

Administrativno rasterećenje građana, umrežavanja tijela i lakši pristup e-uslugama

Govoreći o digitalizaciji javne uprave, ministar je izdvojio potpunu interoperabilnost javne uprave uz mogućnost pristupa otvorenim podacima, kako građanima, tako i poduzetnicima, dok je po pitanju trećeg stupa koji se tiče razvoja IT mreže istaknuo rad na prostornim planovima, ali i širenju i gradnji same mreže, te potporu za razvoj mreže u onim područjima u kojima takva ulaganja privatnim investitorima nisu toliko zanimljiva.

Na kraju se ministar dotaknuo i četvrtog stupa koji obuhvaća život i rad u digitalnom dobu, navodeći kao primjer pandemiju koronavirusa odnosno Covid-a 19.

Ministar je rekao kako je prvi cilj iskorištavanje sredstava osiguranih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, od kojih se 20 % odnosi na digitalizaciju. Radi se o 380 milijuna eura za četiri reforme i 21 investiciju.

„Smatram da sustav e-Građani, jednu dobru, već postojeću stvar, treba unaprijediti. U ovom trenutku tamo imamo 101 uslugu koja stoji na raspolaganju građanima i poduzetnicima, koje ćemo i dalje širiti. Cilj nam je maksimalno rasteretiti građane, umrežiti sva tijela i olakšati pristup svim uslugama. Digitalizacija je nešto što u prvi plan treba staviti čovjeka, građane, poduzetništvo i u tom smislu ćemo uskoro pokazati prve rezultate“, zaključio je ministar Habijan.

Stranica