Usvojeni zaključci Vijeća na posebno izvješće Europskog revizorskog suda o provedbi paketa kadrovskih reformi u Europskoj komisiji

Nakon višemjesečnog pregovaranja s državama članicama Europske unije, hrvatsko Predsjedništvo (HR PRES) uspjelo je uskladiti različita politička stajališta u vezi pitanja promicanja zemljopisne zastupljenosti unutar institucija Europske unije. 

U Radnoj skupini za Pravilnik o osoblju, u kojoj sudjeluju predstavnici Ministarstva uprave, jednoglasno su usvojeni zaključci Vijeća na Posebno izvješće Europskog revizorskog suda br. 15/2019:  „Provedba paketa kadrovskih reformi iz 2014. godine u Komisiji: ostvarene su velike uštede, ali ne bez posljedica za osoblje.“  Vijeće je u zaključcima naglasilo važnost uravnotežene zemljopisne zastupljenosti u širem opsegu funkcionalnih skupina i razreda unutar svih EU institucija, agencija i tijela kako bi se ispunio cilj Unije da bude bliska svim građanima te da se odrazi raznolikost država članica.

Vijeće EU-a je u zaključcima istaknulo političko stajalište i komentare za probleme utvrđene u tematskom izvješću Europskog revizorskog suda. Vijeće smatra kako je Posebno izvješće Europskog revizorskog suda prvi korak pri utvrđivanju učinaka reformi Pravilnika o osoblju iz 2014. godine, međutim, istaknuto je kako izvješće Suda samostalno ne može biti temelj za uvođenje daljnjih reformi Pravilnika o osoblju, već se treba provesti sveobuhvatna analiza u drugim institucijama, tijelima i agencijama EU.

Nadalje, istaknuta je važnost ostvarenje ušteda pri provedbi kadrovskih reformi iz 2014. godine, kao i postizanje učinkovitosti rada EU institucija kroz daljnju digitalizaciju Europske javne uprave, koja treba biti usmjerena na korisnike i podatke.

 „Drago mi je da smo kao predsjedatelji Vijećem uspjeli postići dogovor i uskladiti politička stajališta u vezi promicanja zemljopisne zastupljenosti unutar institucija EU.  Reciprocitet zastupljenosti u institucijama jednako je važna za Uniju kao i zemlje članice jer se na taj način institucije jačaju i stvaraju bolje javne politike“, naglasio je ministar Malenica.

Europska unija zapošljava oko 60 tisuća članova osoblja u zemljama EU-a i izvan njega koji su zaposleni na temelju različitih ugovora-stalnih i privremenih. Njihovi uvjeti zaposlenja utvrđeni su Pravilnikom o osoblju za dužnosnike i Uvjetima zaposlenja ostalih službenika Europske unije („ Pravilnik o osoblju“).



Stranica