Ministar Malenica gostovao u emisiji „U prvom planu“

Ministar je tijekom gostovanja komentirao rad Vlade i digitalizaciju javne uprave tijekom krize virusa COVID-19 te je naglasio: „Digitalizacija je upravo u ovoj krizi pokazala svoju svrhu, a ona je rezultat rada ove Vlade. Nova situacija u kojoj su se našli svi građani ukazala im je na sve usluge koje su im dostupne kroz sustav e-Građani“.

Istaknuo je prednosti svih novih e-usluga koje građani mogu očekivati u nadolazećem razdoblju poput e/m Pečat i Potpis, e-Vjenačanja, e-Upisi, e-Pristojbe i e-Poslovanje.
 
Komentirajući nedavno povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama, njih 200, ministar je naglasio: Od 2001. do danas nastala je kod građana određena konfuzija jer nisu znali je li za ostvarivanje određenog prava i korištenje određenih usluga trebaju ići u ured državne uprave ili u županijsku administraciju. Na ovaj način su svi ti poslovi, od minimalnih tehničkih uvjeta, izvlaštenja, brojnih registara..., sada u županijskim administracijama".

Također, odgovarajući na pitanje o teritorijalnom preustroju ministar je objasnio detalje projekta "Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave" te zaključio kako će se izraditi mehanizmi suradnje između jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i kako će se procijeniti potencijal suradnje i povezivanja (okrupnjavanje jedinica) u obavljanju poslova iz njihovog djelokruga kako bi se postigla optimizacija troškova i drugih kapaciteta. "Namjera je kroz Projekt jedinice potaknuti na udruživanje u obavljanju određenih poslova iz njihova djelokruga".
 
Snimku cijele emisije možete pogledati na poveznici.

Izvor slike: Youtube


Stranica