Ministar Malenica gostovao u Temi dana

"Vidimo kontinuirano povećanje broja korisnika, pogotovo e-građana, blizu smo brojci od milijuna korisnika toga sustava. U ministarstvu uprave i dalje provodimo procese digitalizacije i pokušavamo je učiniti brzom i učinkovitom", rekao je ministar uprave Ivan Malenica.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Tema dana, ministar uprave Ivan Malenica odgovarao je na aktualna pitanja.

Ministar Malenica osvrnuo se na predstojeće izbore te izjavio da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zajedno donijeti određena rješenja za građane u samoizolaciji kako bi mogli izaći na izbore.

"Kada se raspusti Sabor, kada predsjednik Republike raspiše izbore, DIP koji provodi izbore, zajedno će s HZJZ-om vidjeti sve postupke i procedure pod kojim će se odvijati izbori“, rekao je ministar Malenica te dodatno pojasnio kako će DIP zajedno s HZJZ-om u slučaju osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije iznijeti određena rješenja i aktivnosti kako bi se i tim osobama omogućilo ostvarivanje biračkog prava.

Ministar Malenica osvrnuo se i na mogućnost uvođenje elektroničkog glasovanja.

„Sigurnost tog sustava kao i omogućavanje tajnosti, neposrednosti samoga sustava glasovanja. Države koje su to pokušale uvesti, procijenile su da su rizici veći od koristi koje može nastati tim izborima. Mi promišljamo o tome, ali mislim da je to pitanje za budućnost kada se ti svi preduvjeti osiguraju", naglasio je Malenica. Smatra da su građani upravo u vrijeme karantene spoznali sve blagodati digitalizacije, koju Vlada provodi od samog početka mandata“, kazao je Malenica.

Tu vidimo kontinuirano povećanje broja korisnika, pogotovo e-građana, blizu smo brojci od milijuna korisnika toga sustava. U ministarstvu uprave i dalje provodimo procese digitalizacije i pokušavamo je učiniti brzom i učinkovitom. Naravno, dio građana koji nemaju mogućnosti takve usluge za njih će i dalje ostati isti oblici komunikacije", nastavio je ministar Malenica.

Kada je riječ o reformi javne uprave, ministar je istaknuo kako zadovoljstvo građana s uslugama koje pružaju javna tijela i jedinice lokalne samouprave treba staviti u prvi plan.

"Ministarstvo uprave provodi jedan plan optimizacije sustava javne uprave gdje bi kroz jasne parametre sve jedinice lokalne samouprave, prvo svrstali ih u određene kategorije i onda bi one mogle obavljati određene aktivnosti prema kategoriji u kojoj se nalaze. Najvažniji su fiskalni, administrativni kapacitet. Razmišljamo i o smanjenju broja lokalnih dužnosnika, ali i smanjenja članova predstavničkih tijela",  zaključio je ministar Malenica.  
 

Stranica