Započelo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Posjet Europske komisije započeo je 9. siječnja gala koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu kojim se svečano obilježio početak Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
Koncertu su prisustvovali najviši europski i hrvatski dužnosnici.

Uzvanicima se tom prigodom obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković „Naš slogan je Snažna Europa u svijetu punom izazova. Ono što Europu čini snažnom, to su vrijednosti koje dijelimo, ciljevi koje želimo postići, svijest da smo ujedinjeni, jači i spremniji odgovoriti na sve suvremene izazove – bez obzira govorimo li o sigurnosti, o klimatskim promjenama, o demografiji, trgovini, ekonomiji ili održivom razvoju.“ te je dodao kako hrvatsko  predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku za Europsku uniju, na početku novog institucijskog razdoblja Unije.

Radni dio posjeta uključivao je zajedničku sjednicu članova Vlade RH i sastava Europske komisije 9. siječnja te zajedničku konferenciju za novinare predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića 10. siječnja u Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Vlada RH je Europskoj komisiji predstavila prioritete i stajalište o najvažnijim pitanjima koji se trenutno nalaze na dnevnom redu Europske unije.
„Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku. Naš uspjeh ovisi o vašem uspjehu" - izjavila je predsjednica Komisije, dodavši da se hrvatsko predsjedanje EU preklapa i ključnih prvih sto dana nove europske izvršne vlasti, pa će o Zagrebu ovisiti i 'sjeme' uspjeha cijele egzekutive.

Stranica