Vlada Republike Hrvatske visoki je pokrovitelj 45. skupa MIPRO 2022 na kojem je predstavljen projekt "Nacionalna platforma za jezične tehnologije"

Slika /slike/DOGAĐAJ/2022/MIPRO_2.1.jpg

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva sudjelovao je na skupu u sklopu savjetovanja CIS-AIS – Sustavi umjetne inteligencije

Nacionalna platforma za jezične tehnologije (National Language Technology Platform) je 2020 CEF Telecom projekt u kojem sudjeluju vodeće tvrtke, akademske i istraživačke institucije u području jezičnih tehnologija u Europi (Latvija, Malta, Island, Estonija, Hrvatska). Za provedbu projekta u Republici Hrvatskoj zaduženi su Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (tehnička provedba projekta) i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (prikupljanje jezičnih izvora).

Projekt je predstavljen na 45. jubilarnom međunarodnom skupu za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u sklopu savjetovanja CIS-AIS – Sustavi umjetne inteligencije. Za vrijeme predavanja Željka Motika istaknula je prednosti uvođenja nacionalne platforme koja će omogućiti uvođenje jezičnih tehnologija na temelju umjetne inteligencije u državnu upravu, osigurati višejezični pristup javnim sadržajima i uslugama za domaće i strane korisnike, olakšati pristup javnim sadržajima i uslugama osobama s invaliditetom te u konačnici pridonijeti standardizaciji jezika javne uprave. Također su predstavljeni rezultati istraživanja o uporabi jezičnih tehnologija u javnoj upravi u Republici Hrvatskoj temeljem ankete provedene na uzorku od 308 tijela javne vlasti.

Više o projektu pročitajte na projektnoj stranici Nacionalna platforma za jezične tehnologije (National Language Technology Platform).