„Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!“ – Obilježavanje paneuropske kampanje za prava djece čiji su roditelji u zatvoru

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/zatvorski - lipanj 2017/EU tjedan.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, kao i ranijih godina, aktivno se uključuje u obilježavanje lipanjske paneuropske kampanje „Zločin nije moj, ali kazna ipak jest“.

Već sedmu godinu tijekom lipnja, europska mreža organizacija „Djeca zatvorenika Europe“ (Children of prisoners Europe – COPE) vodi kampanju pod nazivom "Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!" (“Not my crime, still my sentence”).

Opći cilj kampanje je poboljšanje života djece čiji su roditelji u zatvoru i jačanje javne svjesnosti o njihovim potrebama i pravima.

Kampanja je započela 2010. godine bez budžeta, a sada se održava svake godine predvođena članicama COPE mreže diljem Europe, kao i u Sjedinjenim američkim državama, Brazilu i Novom Zelandu.

Ove godine kampanja ima dva fokusa: jedan je unaprijediti iskustvo posjeta zatvoru za djecu koja posjećuju roditelja zatvorenika, a drugi, doprijeti do one djece koja još ne dobivaju podršku članica COPE mreže i možda zbog toga još nisu u kontaktu sa svojim roditeljem zatvorenikom.

Pravobraniteljica za djecu RH u više je navrata isticala da osigurati prava djetetu čiji su roditelji u sukobu sa zakonom ne znači dovoditi u pitanje sigurnost zajednice niti prava drugih ljudi. O tome svjedoče i neka dobra iskustva u Hrvatskoj i u Europi, primjerice, prilagodba načina organiziranja posjeta djece, uređivanje posebnih prostora za susrete zatvorenika s njihovom malom djecom, osnaživanje roditeljskih kompetencija zatvorenika, poticanje zbližavanja i održavanja bliskosti s djecom kroz snimanje poruka roditelja djeci, snimki na kojima očevi ili majke čitaju priče svojoj djeci i slično.
 
U Republici Hrvatskoj i ove godine kampanja uključuje niz aktivnosti, kako unutar zatvorskoga sustava, tako i u sustavima koji skrbe o djeci te u najširoj javnosti.

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa u tijeku kampanje, ali i tijekom cijele godine, posebnu pažnju polaže zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru. Organiziraju se aktivnosti koje mogu pridonijeti razvoju kvalitetne obiteljske povezanosti i roditeljskih kompetencija, umanjiti stresnost dječjeg susreta sa zatvorskim okruženjem te se, općenito, približiti tome da djeca ne budu kažnjena kaznom i odgovornošću koju njihovi roditelji snose za svoje loše ponašanje.
 
Kao posebnu aktivnost ističemo Okrugli stol: „Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru“ koji će se održati u suorganizaciji Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav, Pravobranitelja za djecu i udruge Roda, u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, 14. lipnja 2017. godine u 11 sati.

Pozivaju se i svi ostali sustavi, institucije i nevladine organizacije da se svojim aktivnostima pridruže kampanji i da aktivno surađuju na razvijanju mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru.

Pozivaju se i mediji da se u mjesecu lipnju pridruže paneuropskoj kampanji za prava djece čiji su roditelji u zatvoru te da, uz potpuno poštovanje privatnosti djece, pridonesu osvješćivanju javnosti o njihovim potrebama, ali i o odgovornosti države i društva u pružanju podrške ovoj, još nedovoljno prepoznatoj, a izuzetno ranjivoj skupini djece. 

Najave | Zatvorski sustav