Završen Projekt potpore pravosudnom sektoru (JSSP)

  • Slika /slike/Projekti/Projekt potpore pravosudnom sektoru (JSSP)/image-0-02-05-577e535487e75bf518b7a0452b4da7cb1d8c7e2307a4cd006ce0fef5dd007446-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dovršetak Projekta potpore pravosudnom sektoru (JSSP), IBRD zajam br. 78880-HR obilježen je radionicom koja je održana u utorak, 11. listopada 2016. godine u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj.

Cilj Projekta bio je poboljšati učinkovitost hrvatskog pravosudnog sustava putem smanjivanja zaostataka i povećanja koeficijenata učinkovitosti sudova i državnog odvjetništva, skraćivanja prosječnog vremena za rješavanje predmeta u pilot sudovima te poboljšanje ocjene korisnika usluga pravosudnog sustava o djelovanju pravosuđa i time jačanje povjerenja u pravosudni sustav.
 
Projekt se sastojao od sljedećih komponenti:
  • Poboljšanje učinkovitosti sudbenog sustava
  • Poboljšanje učinkovitosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske
  • Osnaživanje funkcija rukovođenja Ministarstva pravosuđa
  • Potpora vođenju i provedbi Projekta.
 
Ugovor o zajmu zaključen je između Republike Hrvatske i Svjetske banke 13. travnja 2010. godine,  potvrđen u Saboru Republike Hrvatske te stupio na snagu 9. srpnja 2010. godine.
 
Rok za provedbu Projekta i korištenje sredstava bio je 30. lipnja 2015. godine, međutim na zahtjev Ministarstva pravosuđa, u lipnju 2015. godine Svjetska banka je odobrila produljenje za godinu dana, do 30. lipnja 2016. godine.
 
Izvorna vrijednost projekta iznosila je 26 milijuna eura s naslova zajma i 1,9 milijun eura iz sredstava Državnog proračuna.
„Projekt je zamišljen puno ambicioznije, prvobitno je za projekt bilo predviđeno 26 milijuna eura, što je smanjeno restrukturiranjem 2013. godine najviše zbog proračunskih restrikcija. Odustalo se od dvije kapitalne investicije – rekonstrukcije zgrada pravosudnih tijela u Karlovcu i Splitu, međutim, svakako je važno to što su druge kapitalne investicije, koje ne bi mogle biti financirane iz naših sredstava, ostvarene, na čemu smo zahvalni Svjetskoj banci“, istaknuo je pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec.  
 
U konačnici je ukupna vrijednost Projekta iznosila 18 milijuna eura od čega je iznos od 17 milijuna eura financiran putem zajma, a 1 milijun eura sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske.
 
U sklopu Projekta obavljeni su radovi dogradnje zgrade Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i USKOK-a u Zagrebu koji su dovršeni 27. ožujka 2014. godine, rekonstrukcija zgrade bivše vojarne „Istarskih brigada“ u Puli za potrebe Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva te Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Puli – Pola te je obavljena i revizija projekata i izrada natječajne dokumentacije za rekonstrukciju zgrada sudova i državnih odvjetništava u Osijeku, Sisku, Benkovcu i Valpovu.
 
Nabavljena je osnovna IT oprema kao što su PC računala, pisači, serveri i prijenosna računala, napravljene su nadogradnje i unaprjeđenja e-Spis sustava (ICMS), uvođenje i nadogradnja CTS sustava te je uvedena LAN mreža za 29 pravosudnih tijela.
 
„Na IT sustavima se još mora raditi, ali mislim da su postavljeni izvrsni temelji“, istaknuo je vodeći stručnjak Svjetske banke za javni sektor Ismail Radwan.

Pisane vijesti