Završen projekt „Nadogradnja sustava za praćenje predmeta (CTS) i Baze ratnih zločina“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Projekt - nadogradnja CTS/IMG-2459.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 23. kolovoza 2018. godine u Kući Europe održana je svečanost povodom završetka projekta „Nadogradnja sustava za praćenje predmeta (CTS) i Baze ratnih zločina“.

Prisutnima su se obratili Dražen Jelenić, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske i voditelj projekta od strane korisničke institucije, Lana Letilović, pomoćnica ministra pravosuđa, Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU,  Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU (SAFU) i Davor Malojčić ispred IBM-a, dok je Dražen Penzar, IBM voditelj projekta, ukratko prezentirao rezultate projekta.
 
Projekt je financiran sredstvima iz programa IPA 2012., odnosno instrumenta predpristupne pomoći Europske unije, a korisnici projekta su Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).
Sukladno ugovoru, potpisanom između SAFU i Ugovaratelja zajednice ponuditelja IBM Hrvatska i IBM Česka republika, projekt vrijedan 558.450 EUR, započeo je u veljači 2017. godine a završio u kolovozu ove godine.
Svrha ovog projekta je, kako i sam naziv govori, nadogradnja informacijskog sustava za praćenje predmeta koji se koristi na državnim odvjetništvima (CTS) kao i nadogradnja Baze ratnih zločina (BRZ) te edukacija državnih odvjetnika i službenika s ciljem razvoja modernog, učinkovitog i djelotvornog državnog odvjetništva i USKOK-a.
 
Projekt se sastojao se od brojnih aktivnosti usmjerenih na ostvarenje četiri osnovna rezultata:
  • Analizi postojećeg Sustava za praćenje predmeta (CTS-a) i Baze ratnih zločina, mjerodavnog nacionalnog zakonodavstva i priprema izvješća s preporukama
  • Izradi funkcionalnih i nefunkcionalnih specifikacija nadogradnje Sustava za praćenje predmeta (CTS-a) i Baze ratnih zločina
  • Dizajnu, razvoju, testiranju i isporuci nadogradnje Sustava za praćenje predmeta (CTS) i Baze ratnih zločina i edukaciji korisnika
  • Uvođenju u rad i primopredaji nadograđenog Sustava za praćenje predmeta (CTS) i Baze ratnih zločina
 
Projektom su obuhvaćene nadogradnje sustava CTS i Baze ratnih zločina koje, među ostalim, obuhvaćaju podršku za elektroničko poslovanje i korištenje kvalificiranih elektroničkih potpisa, povezivanje CTS-a s nizom drugih informacijskih sustava u Ministarstvu pravosuđa, MUP-u i Poreznoj upravi, izgradnja skladišta podataka i izvještajnog sustava, pristup predmetima za službene osobe preko web-a te niz drugih nadogradnji koje značajno proširuju funkcionalnosti CTS-a i BRZ-a, povećavaju sigurnost podataka i podupiru učinkovit rad državnih odvjetništava korištenjem mogućnosti suvremenih tehnologija.
 
Osim samih nadogradnji sustava, provedeno je tehnološko objedinjavanje CTS i Baze ratnih zločina  te njihova migracija na novu hardversku i softversku platformu Ministarstva pravosuđa, nabavljenu također u okviru IPA programa. U okviru edukacijskih aktivnosti projekta namijenjenih krajnjim korisnicima sustava, educirano je više od 280 zamjenika državnih odvjetnika i 50 službenika iz sustava državnog odvjetništva.

Pisane vijesti | Projekti