Zakonom o plaćama i uredbama bolji status državnih službenika

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/HN20210407982876.JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srijedu u Saboru da će se nakon donošenja zakona o plaćama i dviju uredbi za državne i javne službe povećati plaće i popraviti materijalni status državnih službenika i namještenika.

"Zakon o plaćama je na javnom savjetovanju i predstavlja novinu u upravljanju ljudskim potencijalima u javnoj i državnoj upravi, a nakon njega idu dvije uredbe. Cilj nam je do kraja godine donijeti zakon i pripremiti dvije uredbe koje će dovesti do toga da se dodatno još povećaju primanja dijelu službenika i namještenika, pogotovo onima koji nisu dovoljno  plaćeni", rekao je Malenica tijekom rasprave o izmjenama Zakona o sudskom registru i Zakona o trgovačkim društvima. 

Time je odgovorio zastupnici Vesni Nađ na pitanje kada će biti donesen zakon o plaćama jer se o njemu govori već "dok je on počeo svoju radnu karijeru i dok je vjerojatno imao više kose na glavi".

Zastupnicu Katarinu Peović zanimalo je zašto odugovlači s ponudom povišice plaće državnim namještenicima i službenicima koji imaju bijedne plaće te ga je pozvala da pokuša živjeti sa 600 eura mjesečne plaće.

Ministar je podsjetio kako je u zadnjih mjesec dana imao oko pet sastanaka sa  predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) istaknuvši da je veći dio koeficijenta službenika i namještenika u pravosuđu povećan 2019. a ono što nije povećano tada, povećano je prošle godine. Također, za određene kategorije koeficijenti su povećani i u ovoj godini.

Poručio je da će dodatak koji je Vlada pripremila, a koji će ovaj tjedan donijeti na svojoj sjednici, za određene kategorije službenika i namještenika koji imaju najmanje plaće predstavljati povećanje od 18 posto.

"Činjenica je da to i dalje nisu velike plaće, to su i dalje male plaće. Na povećanju tih plaća treba raditi", kazao je. Poručio je kako nastavljaju s izradom uredbi za državne i javne službe i prezentirali su sindikatima koliko bi od 1. siječnja 2024. trebala iznositi plaća službenika u pravosuđu.

I zastupnica Dalija Orešković upozorila je da je stanje u pravosuđu alarmantno zbog potplaćenosti i odlijeva kadrova, a ministar Malenica odgovorio joj je da je Vlada povećanju plaća u državnoj upravi pristupila sveobuhvatno - ne samo za službenike i namještenike u pravosuđu već i cjelokupnoj državnoj upravi.

Tako su SDLSN-u ovaj tjedan prezentirali povećanje plaća kroz dva koraka. Prvi, kroz dodatke koji za veći dio službenika i namještenika znači povećanje od 15 do 20 posto. Drugi korak je donošenje uredbi za državne i javne službe kojima će dodatno doći do povećanja plaća, a uredbe će na snagu stupiti početkom iduće godine i predstavljat će  "veliko povećanje i poboljšanje materijalnog statusa službenika i namještenika u pravosudnim tijelima". Pri tome će u izradu uredbi biti uključen i SDLSN, dodao je.

Hina/MPU

Foto: Hina

Pisane vijesti