Zakon o plaćama u državnoj službi i javnoj službi prekretnica u javnoj upravi

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/lipanj/Foto Hina.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je u ponedjeljak u Saboru da novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi predstavlja prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima i stvaranju učinkovite i profesionalne javne uprave.

Zakonom se provodi načelo jednake plaće za jednak rad, uvodi sustav nagrađivanja službenika, ocjenjivanja njihova rada stavlja u vezu s njihovim plaćama, istaknuo je. 

Za učinkovitost u radu 30% dodataka

Uvodi se mogućnost promicanja u plaći dobivanjem dodatka za učinkovitost rada do 30 posto. Najboljom ocjenom 'izvrstan' moći će biti ocijenjeno 5 posto službenika, a drugom po redu ocjenom 'naročito uspješan' 15 posto zaposlenih službenika.

S druge strane, službenik s ocjenom 'zadovoljava' neće ostvariti bodove za promicanje, a onaj s ocjenom 'ne zadovoljava' služba će se otkazati redovitim otkazom, naveo je ministar.

Najniži koeficijent raste za 42%

U postojećem sustavu oko 2500 kategorija radnih mjesta s više od 560 različitih dodataka

„U postojećem sustavu uvedenom prije više od 30 godina, postoji oko 2500 kategorija radnih mjesta s više od 560 različitih dodataka, ovim prijedlogom uvodimo jedinstvenu platnu listu i 16 platnih razreda s koeficijentima od 0,9 do 8”, upozorio je ministar Malenica predstavljajući prijedlog novog zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi.

Centralizirani i digitaliziran sustava  zapošljavanja

Predstavljajući Zakon o državnim službenicima ministar je kazao da se njime uvodi centralizirani i digitalizirani sustav zapošljavanja u državnoj upravi, redefinira se sustav ocjenjivanja državnih službenika te se propisuje mogućnost zapošljavanja stranih državljana.

Za razliku od postojećeg sustava zapošljavanja, postupak prijma u državnu službu do intervjua provodit će tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose, dok će intervju i postupak nakon intervju provoditi državno tijelo koje zapošljava.

Ministar je pojasnio da će rezultati provjere kompetencija kandidatima koji su pristupili selekcijskom postupku vrijediti dvije godine od testiranja.

Mogućnost zapošljavanja stranaca na tzv. općim poslovima

Novim Zakonom o državnim službenicima propisuje se mogućnost prijma u državnu službu državljanina države članice Europske unije, koji zna hrvatski jezik i latinično pismo,  i državljanina države koja nije članica Europske unije ili osoba bez državljanstva - uz prethodno odobrenje tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, ako zna hrvatski jezik i latinično pismo i ispunjavanja uvjete propisane posebnim zakonom.

Međutim, strani državljani neće moći biti primljeni u državnu službu na poslove iz djelokruga državnog tijela utvrđene Ustavom, zakonom ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona nego samo na informatičke, opće, administrativne, računovodstvene i druge slične  poslove.
  
Obvezna izjava o nepostojanju sukoba interesa - novi razlozi za prestanak službe po sili zakona

Uz dosadašnje odredbe o sprječavanju sukoba interesa, uvodi se obveza potpisivanja izjave od strane državnog službenika da se ne nalazi u sukobu interesa.

Sukladno Strategiji sprječavanja korupcije do 2030. dodaju se i dva nova razloga za prestanak po sili zakona. Po sili zakona državna  služba prestati za sve službenika kojima se utvrdi krivnja za počinjena kaznenih djela povezanih s korupcijom, neovisno o tome je li izrečena uvjetna ili bezuvjetna osuda. Uz to, državna će služba prestati službeniku  osuđenom za kazneno djelo kojemu je izrečena sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja dužnosti državnog službenika - danom saznanja za pravomoćnost presude.

„Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama prekretnica je u upravljanju ljudskim potencijalima i stvaranju učinkovite i profesionalne javne uprave bliže građanima“, zaključio je ministar.
 
 

Pisane vijesti