Vlada RH na sjednici prihvatila prijedlog Zakona o izvršavanju kazne zatvora i Odluke o osnivanju Povjerenstva za pomoć logorašima

Slika /slike/novi osj/vladarh.png

Vlada Republike Hrvatske je na 210. sjednici održanoj jutros prihvatila nacrt prijedloga Zakona o izvršavanju kazne zatvora i uputila ga na prvo čitanje Hrvatskom saboru.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u predstavljanju prijedloga novog Zakona kojim se uređuju sva pitanja vezano za izvršenje kazne zatvora naveo da je postojeći Zakon na snazi od 1999. i od tada je pretrpio trinaest izmjena te se ukazala potreba za donošenjem novog Zakona, a u novi Zakon predviđa uvođenje procesa digitalizacije koji će unaprijediti zatvorski sustav, pogotovo uvođenjem elektroničkog nadzora koji je posebno bitan kod uvjetnog otpusta i istrage te donosi i okvir koji će omogućiti i elektroničku komunikaciju između zatvorenika i maloljetne djece. Novi Zakon, također, određuje i skraćene rokove za postupanja i omogućuje potpuni nadzor u suradnji s drugim resorima kako bi se postiglo brže postupanje od trenutka pravomoćne presude. Status Zatvorske bolnice u Zagrebu se isto tako uređuje novim Zakonom te je predviđeno da ona postaje dio sustava javnog zdravstva što će joj omogućiti bolju komunikaciju s ostalim zdravstvenim ustanovama.

Isječak sa sjednice Vlade RH i predstavljanje prijedloga novog Zakona o izvršavanju kazne zatvora pogledajte ispod.



U nastavku sjednice Vlada RH je prihvatila prijedlog Odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku prisilno odvođeni i zatočeni na području Republike Srbije i Crne Gore. Ministar Bošnjaković je na ovu temu članovima Vlade naveo da je namjera Povjerenstva pružanje stručne i svaku druge podrške i pomoći logorašima u vođenju postupaka u kojima traže naknadu štete za sve ono što su prošli. Povjerenstvo je zamišljeno kao međuresorno i multidisciplinarno te će u njemu biti zastupljeno Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ured zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava te samo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Isječak sa sjednice Vlade RH i predstavljanje prijedloga Odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku prisilno odvođeni i zatočeni na području Republike Srbije i Crne Gore pogledajte ispod.



Pisane vijesti