Upravljanje zemljišnim podacima u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/vijesti naslovnica/shutterstock_162947666 (1).jpg

Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkoga tijela i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao Posredničko tijelo razine 2, potpisali su 10. listopada 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta pod nazivom „Upravljanje zemljišnim podacima“ koja se sufinancira iz Europskog  fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“

Temeljni javni registri za podatke katastra zemljišta (katastra nekretnina) i za podatke zemljišnih knjiga pohranjeni  su i održavaju se kroz Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Sukladno Zakonu o državnoj informacijskoj strukturi, jedna od svrha temeljnih registara je da putem državne informacijske infrastrukture osiguraju dostupnost prikupljenih autentičnih podataka svim tijelima javnog sektora kojima su oni potrebni za obavljanje poslova iz njihovog djelokruga, pri čemu je ključno da se autentični podaci prikupljaju samo jednom i zapisuju se u temeljni registar. Uspostava interoperabilnog sustava za upravljanje zemljišnim podacima u sklopu ZIS-a stoga je osnovna pretpostavka za ubrzanje ekonomske aktivnosti u gospodarstvu. Oprema nabavljena u sklopu projekta bit će raspoređena diljem Republike Hrvatske. Svi ključni korisnici bit će povezani sa ZIS-om te će se omogućiti skeniranje ulaznih dokumenata na 22 općinska suda. S obzirom da je cijela usluga dostupna na internetu, sukladno smjernicama Europske komisije, odgovara razini zrelosti 4. Transakcija.

Cilj projekta je uspostava sustava za upravljanje zemljišnim podacima koji će osigurati učinkovitu razmjenu zemljišnih podataka putem  elektroničkih usluga između tijela državne uprave (Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave) kao pružatelja podataka (tj. servisa) te ostalih definiranih korisnika.
Nadležne službe Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave osigurat će dugoročno svaka u svom djelokrugu održivost projekta (5 i više godina). Nadležne službe nositelja i partnera će osigurati financijsku i tehničku održivost projekta na način da financijska sredstva za održavanje budu osigurana i javno-nabavni postupak pravodobno proveden te da sve isporuke projekta budu održavane glede funkcionalnosti, sigurnosti, stabilnosti i performansi.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 21.925.880,00 HRK
IZNOS KOJI SUFINANCIRA EU: 18.631.898,00 HRK
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 29. listopada 2018. - 29. lipnja 2021. godine (32 mjeseca)
KORISNIK PROJEKTA: Ministarstvo pravosuđa
KONTAKT OSOBE ZA VIŠE INFORMACIJA:  ante.lilic@pravosudje.hr
 
Korisne poveznice:
Europski strukturni i investicijski fondovi:  www.strukturnifondovi.hr
Operativni program Konkurentnost i kohezija:  https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/



Pisane vijesti