Uključite se u e-Savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima

Slika /slike/01 Ilustracije za e-SAVJETOVANJA/MPUDT- novi vizuali/e-SAVJETOVANJE_2.png

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije uputilo je u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima. Savjetovanje je otvoreno do 15. kolovoza.

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima u nacionalno zakonodavstvo prenosi se Direktiva (EU) 2022/2381 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. studenoga 2022. o poboljšanju rodne ravnoteže među direktorima uvrštenih trgovačkih društava i o povezanim mjerama.
 
Rodna ravnoteža u upravama
 
Ovim zakonskim izmjenama propisuje se da trgovačka društva čiji članovi uprave nedovoljno zastupljenog spola zauzimaju manje od 40 % položaja neizvršnih direktora, odnosno manje od 33 % svih direktorskih položaja, uključujući izvršne i neizvršne direktore, odaberu najkvalificiranije kandidate za imenovanje ili izbor na te položaje na temelju komparativne procjene kvalifikacija kandidata, ali primjenjujući jasne, neutralno sastavljene i nedvosmislene kriterije koji su utvrđeni prije postupka odabira, s ciljem poboljšanja rodne ravnoteže u upravama.
 
Pri odabiru kandidata za imenovanje ili izbor na direktorski položaj, sukladno Direktivi , prednost bi trebalo dati jednako kvalificiranom kandidatu nedovoljno zastupljenog spola.
 
Trgovačka društva će jednom godišnje morati dostavljati podatke o rodnoj zastupljenosti u svojim upravnim odborima, a ako ne budu ispunili tu obvezu morat će dostaviti plan kako planiraju to ispuniti u narednom razdoblju.
 
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bit će nadležno tijelo za promicanje, analizu, praćenje i podupiranje ravnoteže.
 
Usklađivanje s preporukama Odbora za korporativno upravljanje OECD-a
 
Predloženim  zakonom osigurava se primjena preporuka Odbora za korporativno upravljanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje su uvjet za pristupanje OECD-u
 
  • osiguravanje jasnijeg i koherentnijeg okvira za odobravanje i provjeru vjerodostojnosti sličnih transakcija povezanih strana kao i njihovo periodično razotkrivanje u godišnjim financijskim izvještajima i izvješćima,
  • pojašnjavanje i omogućavanje sklapanja i registracija dioničarskih sporazuma i uvjeti za osiguranje usklađenosti s takvim pravilima, 
  • pružanje dodatnih smjernica o nadzoru grupa poduzeća i skupština na daljinu u okviru korporativnog upravljanja i 
  • poticanje neovisnosti odbora (uprava) određivanjem obveznih i neobvezujućih odredbi za postizanje boljeg sastava odbora i osiguranje bolje objave o njihovom sastavu u odnosu prema neovisnim članovima odbora.


Pisane vijesti