Suradnja hrvatskog i mađarskog zatvorskog sustava

Slika /slike/IMG_8503.JPG

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt s pomoćnikom ministra Ivicom Šimcem u utorak 11. studenoga 2014. godine sastala se s generalnim direktorom Andrasom Csotijem i delegacijom mađarskog zatvorskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Mađarske u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske.

Na sastanku se raspravljalo o prednostima i nedostacima, te o rješavanju aktualnih problema unutar mađarskog i hrvatskog zatvorskog sustava. Zamjenica ministra Sandra Artuković Kunšt izrazila je svoje oduševljenje što se kroz dijalog i zajedničke napore ovih dviju zemalja naziru rješenja.

Aktualni problem mađarskog zatvorskog sustava je prekapacitiranost. Hrvatski zatvorski sustav pronašao je efikasna rješenja za problem prekapacitiranosti, napomenuo je mađarski izaslanik Csoti te je rekao kako se nada primjeni tih rješenja na mađarski zatvorski sustav. Pomoćnik ministra Ivica Šimac kazao je kako se osim novijih zakonskih odredbi aktivno provodi primjena rada za opće dobro, te politika uvjetnog dopusta zatvorenika čime se smanjila prekapacitiranost hrvatskih zatvora.

Hrvatski zatvorski sustav zanima se za mađarski model proizvodnje dobara unutar zatvorskoga sustava koji je iznimno jak u područjima proizvodnje tekstilne i metalne industrije. Zakonskim odredbama Republika Mađarska dužna je otkupiti proizvode koji su joj potrebni prvenstveno od mađarskih zatvora, osim ako na tržištu ne postoji proizvođač koji nudi iste proizvode po povoljnijim cijenama.

Delegacija mađarskog zatvorskog sustava tijekom četverodnevnog posjeta u Republici Hrvatskoj, od 11. do 14. studenog 2014. godine obišla je Kaznionicu u Lepoglavi i Kaznionicu u Valturi, te zatvore u Gospiću i Zagrebu. 


Pisane vijesti | Zatvorski sustav