Sudjelovanje ministra pravosuđa na Sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/Slika_12.jpg

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić sudjelovao je na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije koji se održao 7. listopada 2013. godine u Luxembourgu.

Tema sastanka o kojem je vođena rasprava bio je prijedlog Uredbe o zaštiti osoba i to u odnosu na upotrebu osobnih podataka i slobodu dostave takvih podataka te uspostavljanje one-stop-shop mehanizma kojim će se, kroz određivanje centralnog tijela za donošenje odluka, osigurati ujednačavanje  prakse na području zaštite osobnih podataka.

Provedena je i orijentacijska rasprava o novim prijedlozima Europske komisije: prijedlogu Uredbe o uspostavi Ureda europskog javnog tužitelja i prijedlogu Uredbe o Agenciji EU za suradnju u kaznenom pravosuđu (EUROJUST).

Ministarski sastanak bio je prilika i za usvajanje općeg pristupa Vijeća o prijedlogu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o kaznenopravnoj zaštiti eura i drugih valuta od krivotvorenja.

Tijekom radnog ručka ministri su razmijenili mišljenja te razmotrili daljnje korake po pitanju PRISM programa, računalnog programa američke nacionalne sigurnosne agencije za elektroničko nadziranje koja je izvršila neovlašten pristup uredima Europske unije u Bruxellesu.

Konačno, u okviru Istočnog partnerstva, održan je sastanak između Europske unije i šest država bivšeg Sovjetskog Saveza - Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine tijekom kojeg je usvojen tekst Zajedničke deklaracije o  suradnji zemalja Istočnog partnerstva na području pravosuđa i unutarnjih poslova.

 

 



Pisane vijesti | Multilateralni sastanci