Službeni posjet Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/MKSJ Haag - ministar Šprlje.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Ante Šprlje je, s izaslanstvom Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, od 24. do 25. svibnja 2016. godine bio u službenoj posjeti Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju

Tijekom prvog dana službene posjete, ministar pravosuđa Ante Šprlje posjetio je u pritvorskoj jedinici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju hrvatske državljane koji čekaju izricanje pravomoćne presude u predmetu Tužiteljstvo protiv Prlić i dr., a koje je Raspravno vijeće nepravomoćno osudilo za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) kojem je cilj bio pripajanje Herceg-Bosne tzv. Velikoj Hrvatskoj.

Tema razgovora bio je žalbeni postupak koji je u tijeku i u koji se Republika Hrvatska uključila  tražeći status prijatelja Suda, budući da su za Republiku Hrvatsku neprihvatljivi navodi Raspravnog vijeća kako je u tom udruženom zločinačkom pothvatu sudjelovao i hrvatski državni vrh (Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko) te da je Republika Hrvatska sudjelovala u međunarodnom oružanom sukobu.
 
Drugog dana službenog posjeta, ministar pravosuđa Ante Šprlje prisustvovao je Statusnoj konferenciji pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Tužitelj protiv Jadranka Prlića i dr. te potom održao sastanak s Carmel Agiusom, predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Pisane vijesti | Međunarodni sudovi