Sjednica Vlade: Usvojeno Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2023. godinu

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/HN_20240906688924.jpg

Ministar Habijan je na 22. sjednici Vlade predstavio Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2023. godinu i Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora

Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2023. godinu sastoji se od projekata kojima je planirana realizacija ciljeva definiranih u Strategiji e-Hrvatska 2020, aktivnosti iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti 2021. - 2026. koji se odnose na komponentu digitalizacije te aktivnosti koje su realizirane kroz poziv „Razvoj e-usluga“.

U Izvješću su obuhvaćena 44 IT projekta ukupne vrijednosti veće od 102.034.311,63 €  iz područja kulture, turizma, graditeljstva i prostornog uređenja, zdravstva, hrvatskih branitelja, pravosuđa, javne uprave, financija i drugih područja.

Neka od postignuća koja su istaknuta u Izvješću su uspostava Centra dijeljenih usluga, uspostava Jedinstvenog kontakt centra za sve e-javne usluge za pružanje korisničke podrške, unaprjeđenje interoperabilnosti IT sustava zbog čega se razmjena podataka povećala za 26 puta, te osnivanje Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju, Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu i Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti.

Uredbe kojima Vlada uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, prema Prijedlogu  zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora vrijedile bi do 15. prosinca 2025.

Na temelju odredbi Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, Vlada može uredbama uređivati pojedina pitanja iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim izmjena državnog proračuna, propisivanja poreza i onih pitanja koja prema Ustavu može uređivati samo Sabor.

Uredbe na temelju zakonske snage ne mogu djelovati unatrag a prestaju vrijediti istekom roka od godine dana od dana dobivene ovlasti ako Sabor ne odluči drugačije.

Budući da delegirana ovlast prema važećem Zakonu prestaje u roku od godinu dana od dana njegova stupanja na snagu, predlaže se donošenje novog zakona.


Foto: Hina

Pisane vijesti