Sjednica Vlada: Republika Hrvatska povlači rezervu vezanu uz održavanje javne rasprave

Slika /slike/DT Ivan Crnčec.png

Na 26. sjednici Vlade državni tajnik Ivan Crnčec predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjeni Zakona o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Protokola br. 1., 4., 6., 7. i 11. uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

„Naime, kada smo postali strankom Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na snazi je bio Zakon o upravnim sporovima koji je predviđao da upravni sud rješava u nejavnoj sjednici,“ objasnio je državni tajnik Crnčec naglasivši kako se radi o tehničkoj izmjeni Zakona.

Prilikom polaganja isprava o ratifikaciji na članak 6. Konvencije koji propisuje održavanje javne rasprave u sudskim postupcima, uložena je rezerva.

„To se u međuvremenu promijenilo, tako da danas imamo upravni spor pune jurisdikcije te načelo usmene rasprave kao jedno od temeljnih načela u upravnom sudovanju, zbog čega su se ostvarili preduvjeti da se formalno povuče spomenuta rezerva,“ ustvrdio je državni tajnik Crnčec.

„Predlažemo da se glavnom tajniku Vijeća Europe uputi obavijest da povlačimo predmetnu rezervu te  da se Zakon uputi u jedno čitanje kao što se to, sukladno članku 207.a Poslovnika Hrvatskog sabora, čini prilikom donošenja Zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora,“ dodao je.
 
 

Pisane vijesti