Sjednica sabora: Predstavljen konačni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama

Slika /slike/Sanjin Rukavina.JPG

Državni tajnik Sanjin Rukavina predstavio je Hrvatskom saboru izmjene i novosti vezane uz zemljišne knjige

Tim Zakonom dodatno se uređuje pohrana zemljišnih knjiga u Središnju pismohranu zemljišnih knjiga te se utvrđuju poslovi Središnje pismohrane zemljišnih knjiga.
 
"Proširen je krug ovlaštenika kojima se omogućuje neposredan pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u upravnim tijelima županija odnosno Grada Zagreba koji se odnose na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike" izjavio je državni tajnik.
 
Propisuje se da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisane na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju.
 
Proširuju se i ovlasti javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.
 
Uvedena je mogućnost provođenja obnove zemljišne knjige za jednu ili manji broj katastarskih čestica koji se provodi po službenoj dužnosti, a pojedinačni ispravni postupak se dodatno pojednostavljuje.
 
"​Dodatno su smanjeni kriteriji i pojednostavljena je uspostava Baze zemljišnih podatka. Baza zemljišnih podataka je registar u kojem se zajednički vode podaci zemljišne knjige i katastra te predstavlja ujedinjavanje zemljišnih evidencija kao i usklađivanje podataka. Povećanje broja katastarskih čestica u BZP-u je cilj reformske mjere unutar NPOO-a, a navedene mjere je potrebno osigurati zaključno s 2026. godine 60% svih katastarskih čestica u BZP-u, s konačnim ciljem od 100% svih katastarskih čestica u BZP" zaključio je državni tajnik.
 
 

Pisane vijesti