Sastanak s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodorom Meronom

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/7 srpnja 2014.JPG

Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Orsat Miljenić sastao se s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodorom Meronom

Predsjednik MKSJ Meron izložio je ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću trenutno stanje u postupcima koji se još vode pred MKSJ. Procijenivši rad MKSJ vrlo uspješnim, naglasio je kako su očekivanja javnosti bila prevelika s obzirom na ograničeni mandat tog Suda, odnosno na njegovu nadležnost za postupanjem u predmetima protiv individualnih počinitelja. Također je istaknuo kako nije zadatak MKSJ da dovede do pomirenja svih država bivše Jugoslavije.

Tema susreta je bio i Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, uspostavljen rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN, tijelo čija svrha je nastavak i završetak rada Međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, na čelu kojeg je također predsjednik Meron. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove preuzet će četiri prvostupanjska te pet žalbenih predmeta koji su u tijeku te se predviđa da će svi sudski postupci biti okončati do sredine 2017. godine.

Pisane vijesti | Međunarodni sudovi