Proveden tečaj prevencije stresa za vojne psihologe

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Tečaj za vojne psihologe lipanj 2024/DSC_0442.jpg
  • Slika

Tečaj prevencije stresa proveden je u okviru međuresorne suradnje vojnih psihologa i Tima za psihološke krizne intervencije Uprave za zatvorski sustav i probaciju

U organizaciji Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije u Zagrebu se, u prostoru Centra za izobrazbu, od  8. travnja do 17. lipnja 2024. godine provodio tečaj „Kognitivne terapije pune svjesnosti usmjerene na stres - KTPSUS“.

Tečaj je otvorio ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić, a otvorenju su prisustvovali brigadirka Amalija Petrić iz Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane i voditelj Odjela za psihološku potporu službenicima zatvorskog sustava i probacije Zoran Šimić.

Ukupno je održano devet radionica, a pohađalo ga je 12 psihologa i psihologinja Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Radionice su vodile trenerice „Kognitivne terapije pune svjesnosti“ i članice Tima za psihološke krizne intervencije koji djeluje u okviru Odjela za psihološku potporu službenicima zatvorskog sustava i probacije, psihologinje Bernardica Franjić-Nađ i Đulijana Badurina-Sertić.

Vojna djelatnost podrazumijeva visoko stresno radno okruženje. Dosadašnja znanstvena istraživanja u vojnom okruženju potvrdila su doprinos prakse pune svjesnosti koncentraciji i pažnji, reguliranju emocija, boljoj kontrola impulsa, procesu donošenja odluka, moralnom rezoniranju te socijalnoj podršci.

Završeni tečaj predstavlja primjer kontinuirane i uspješne međuresorne suradnje u cilju jačanja resursa i učinkovitijeg funkcioniranja psihološke struke unutar državne uprave.

Pisane vijesti