Priopćenje za javnost - rad zatvorenika u Zatvoru u Požegi

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Priopćenje_vizual 3.png

Nastavno na medijske napise o pakiranju konditorskih proizvoda u Kaznionici u Požegi, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da su netočne informacije objavljene u istima.

U Kaznionici u Požegi nisu se obavljali nikakvi radovi vezani uz proizvodnju ili pakiranje proizvoda tvrtke Zvečevo d.d.

Točno je da je Zatvor u Požegi, sukladno odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, sklopio Ugovor o usluzi obavljanja fizičkog rada zatvorenika sa Zvečevo d.d. te se je poslovna suradnja odvijala do 20. studenoga ove godine.

Napominjemo kako se u Zatvoru u Požegi nisu pakirali konditorski proizvodi već su svi proizvodi u to kazneno tijelo dostavljeni već pakirani u zaštitne folije. Sve usluge obavljale su se u skladu s propisanim standardima potrebnim za obavljanje takve vrste poslova, a Korisnik usluga je sukladno Ugovoru bio obvezan osigurati potreban materijal i pribor za njegovo izvršenje

Podsjećamo da je glavna svrha izvršavanja kazne zatvora, uz čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva osobe, osposobljavanje za život na slobodi u skladu sa zakonom i društvenim pravilima čime se pridonosi zaštiti društvene zajednice.

Hrvatski penološki sustav počiva na načelu rehabilitacije i resocijalizacije osoba lišenih slobode. Stoga je Zakonom o izvršavanju kazne zatvora propisano donošenje programa izvršavanja, kojim  se između ostalog, zatvorenicima omogućuje rad u skladu s njihovim zdravstvenim sposobnostima, stečenim znanjima i mogućnostima kaznenog tijela.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ne ulazi u poslovne odnose Zvečeva d.d. i moguće nesuglasice sa  socijalnim partnerima, međutim, izražava žaljenje što se netočnim informacijama i neosnovanim tvrdnjama, dodatno u javnom prostoru stigmatizira rad zatvorenika.

Pisane vijesti