Predstavljeni rezultati rada Probacijske službe za 2014. godinu

Slika /slike/Projekti/14 svibnja 2015.jpg

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pomoćnica ministra Sanja Nola i načelnica Sektora za probaciju Jana Špero predstavili su u četvrtak, 14. svibnja 2015. godine način rada i postignute rezultate Sektora za probaciju te dodijelili 12 automobila voditeljima svih probacijskih ureda.

Tijekom prezentacije rezultata rada Probacijske službe za 2014. godinu istaknuto je kako probacijski poslovi obuhvaćaju cijeli kazneni postupak, a probacijski službenici, između ostalog, nadziru i osobe na uvjetnom otpustu. Rad za opće dobro bio je organiziran i na saniranju posljedica katastrofalne poplave u istočnoj Hrvatskoj prije godinu dana, te su tada osuđenici kontinuirano radili 25 dana ostvarivši ukupno 11.008 sati rada za opće dobro na saniranju posljedica poplave.
 
Statistički podaci za 2014. godinu pokazuju da su u odnosu na 2013. godinu probacijski uredi zaprimili 10% više predmeta. Radi se o ukupno 3.618 novih predmeta, a u prilog uspješnosti rada Službe za probaciju govori 85% uspješno završenih predmeta. Valja napomenuti kako se povećao broj pravnih osoba i tijela javne vlasti u kojima se izvršava rad za opće dobro te se on sada popeo na oko 900 pravnih osoba i tijela javne vlasti. Statistički podaci također pokazuju i pozitivne rezultate primjene probacijskih mjera kod počinitelja kaznenih djela.
 
Predstavljeni su i projekti Europske unije koje je Sektor za probaciju proveo ili provodi u cilju unaprjeđenja uvjeta rada i učinkovitijeg funkcioniranja Probacijske službe te edukacije probacijskih službenika.
 
Probacijskim uredima dodijeljeno je 12 automobila financiranih sredstvima Prijelaznog instrumenta „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj“ čija vrijednost iznosi milijun eura, a osim spomenute nabavke, u cilju je i uvođenje sustava elektroničkog nadzora, te edukacija probacijskih službenika u svrhu povećanja kvalitete rada i profesionalnosti Probacijske službe.

Pisane vijesti | Probacija