Posjet predsjednika i članova Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/07-11-2018-Posjet delegacije Crne Gore/IMG_7275.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je, 7. studenoga 2018. godine u Ministarstvu pravosuđa RH, delegaciju Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore predvođenu predsjednikom Odbora Željkom Aprcovićem, koja u Republici Hrvatskoj boravi u studijskom posjetu.

Studijski posjet organiziran je u sklopu studijske posjete Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Skupštine Crne Gore Odboru za pravosuđe Hrvatskoga sabora.
Interes za sastanak je prije svega izražen zbog važnosti poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu Crne Gore koja je stekla status kandidata za članstvo u EU te je aktivno uključena u praćenje toka pristupnih pregovora sa EU i posvećena usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.
 
Najznačajnije teme raspravljane na sastanku bile su vezane uz razmjenu iskustva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske prilikom pretpristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, odnosno način na koji se usklađivalo zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU-a, poboljšala učinkovitost pravosuđa, napravila reforma pravosuđa u smislu racionalizacije mreže sudova te smanjenje sudskih predmeta, koje su se promjene donijele u sustavu imenovanja sudaca, kakva je uloga Pravosudne akademije u obrazovanju sudaca u RH te što se sve učinilo po pitanju modernizacije i digitalizacije pravosuđa u RH.
 
Na kraju posjete hrvatska strana izrazila je otvorenost za daljnju suradnju i pomoć oko prenošenja i razmjene iskustava u pregovaračkom procesu Crne Gore.

Pisane vijesti | Bilateralni sastanci