Ovisnost o kockanju – novi izazov za društvo, pravosuđe i probacijsku službu

Slika /slike/Probacija/ovisnost o kockanju.png

Dana 10. svibnja 2019. godine u prostorijama Ministarstva pravosuđa održano je interaktivno predavanje na temu Ovisnosti o kockanju – novi izazov za društvo, pravosuđe i probacijsku službu. 

Predavanju su neposredno nazočili službenici Središnjeg ureda Sektora za probaciju i Probacijskih ureda Zagreba I i II, a putem video linka sudjelovali su i službenici svih probacijskih ureda iz cijele države.

 Izv.prof.dr.sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditelj projekta u okviru kojeg je razvijen preventivni program kockanja mladih u našoj zemlji i jedan od ključnih suradnika u projektu razvoja tretmanskog programa za ovisnike o kockanju u zatvorskom sustavu i probaciji, govorio je o zakonskoj regulativi te dostupnosti i pristupačnosti igara na sreću, o rezultatima istraživanja i prevalenciji u našoj i europskim zemljama te o učincima ovisnosti o kockanju na različite resore u svakoj državi (socijalna skrb, zdravstvena skrb, pravosuđe).

Dr. sc. Davor Bodor, dr. med., specijalist psihijatar, voditelj prve i jedine Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju u našoj zemlji (otvorene 2015. godine u okviru Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu) i njegova suradnica Ana Rakić, mag. paed. soc., govorili su o dijagnosticiranju ovisnosti o kockanju, nekim specifičnim obilježjima ovih ovisnika i načinima „ulaska u kriminal“, uz prikaz iskustava i rada u okviru Dnevne bolnice.

U raspravi je istaknuto kako je problematično kockanje nerijetko skriveni problem u pozadini počinjenih kaznenih djela, koji je važno prepoznati i na njega djelovati, kako bi se spriječilo daljnje činjenje kaznenih djela, s naglaskom na nužnosti suradnje različitih dionika u društvu vezano uz ovu problematiku. 

Kroz ovakva interaktivna predavanja probacijska služba nastavlja i unaprjeđuje suradnju s različitim službama, ustanovama i akademskom zajednicom, s ciljem unaprjeđivanja kompetencija probacijskih službenika i kvalitete i učinkovitosti obavljanja probacijskih poslova u našoj zemlji.

Pisane vijesti | Probacija