Otvoreno e-Savjetovanje o novom Zakonu o državnim službenicima

Slika /slike/Građani/mpu_djelokrug.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave, uz Zakon o plaćama kojim se uvodi novi sustav plaća sa 16 platnih razreda i novi sustav nagrađivanja državnih službenicima pripremilo je i novi Zakon o državnim službenicima koji se od četvrtka 9. lipnja nalazi na e-Savjetovanju.

Centralizirano i brže zapošljavanje u državnoj službi

Najvažnija novina tog Zakona je da se uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na zapošljavanje u institucijama Europske unije. Novi Zakon predviđa sustav zapošljavanja putem Centraliziranog sustava plaća – odnosno digitalnim putem. Do kraja 2024. godine trebao bi se uvesti centralizirani sustav zapošljavanja i online testiranje kandidata.

Svi koji će se htjeti zaposliti u državnoj službi testirat će se putem digitalnog sustava, ispiti će biti anonimizirani do pristupanja intervju. Selekcijski postupak odnosno testiranje u testnim centrima provodit će središnje tijelo – nadležno za službeničke odnose, dok će intervjue s kandidatima voditi ono tijelo koje zapošljava.

Pitanja na ispitu dodjeljivat će posebni algoritam što će omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zlouporaba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate.

Za same kandidate, prijave za zapošljavanje, bit će ekonomičnije, budući da su do sada oni koji su se željeli zaposliti u tijelima državne uprave svoje prijave slali, u pravilu poštom.

Uvodi se novi sustav ocjenjivanja

U skladu s novim Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji predviđa novi sustav vrednovanja rada i nagrađivanja, u Zakonu o državnim službenicima propisuje se novi sustav ocjenjivanja sa sljedećim kategorijama: izvrstan, naročito uspješan, uspješan, zadovoljava i ne zadovoljava.

Svi službenici koji dobiju ocjenu zadovoljava bit će upućeni na dodatno stručno osposobljavanje ili će se biti premješteni na drugo radno mjesto (s istim stupnjem obrazovanja).

Ocjena „nezadovoljava“ razlog je za redoviti otkaz. Zaposlenici s tri najviše ocjene – izvrstan, naročito uspješan i uspješan – moći će ostvariti bodove prema Zakonu o plaćama, a ujedno će takve ocjene biti  i temelj za promicanje u plaći prema tom Zakonu. Na taj način – uspješnost u radu postaje temelj za napredovanje.

Zapošljavanje EU državljana

Novim zakonom, po uzoru na druge članice Europske unije, sukladno temeljenom načelu mobilnosti, propisuje se mogućnost prijma u državnu službu za državljane druge članice Eu, uz uvjet poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma. EU državljani neće se moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Uz to, omogućuje će se i zapošljavanje iz tzv. trećih zemalja odnosno iz država koje nisu članice Europske unije, međutim, uz prethodno odobrenje Ministarstva pravosuđa i uprave – kao tijela nadležnog za službeničke odnose.

Dodatno, omogućuje će i zapošljavanje korisnika mirovine na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uvjet da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će trajati do navršenih 67 godina života.

Obvezno potpisivanje izjave o sukobu interesa

Novom Strategijom sprječavanja korupcije do 2030. godine predviđene su mjere za jačanje integriteta i etike u državnoj službi. Novi Zakon o državnim službenicima, uz već postojeće obveze vezane uz sukob interesa, propisuje obvezu potpisivanja izjave da se službenik ne nalazi u sukobu interesa. Službenik je dužan obavijestiti o promjenama koje nastaju tijekom državne službe, a vezane su uz sukob interesa.

Uvode se i dva nova razloga za prestanak službe po sili zakona: prestanak službe službeniku koji je osuđen za kazneno djelo s obilježjima korupcije, neovisno o tome je li mu izrečena uvjetna ili bezuvjetna osuda i prestanak službe po sili zakona za službenika koji je osuđen za kazneno djelo i izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja dužnosti državnog službenika, danom saznanja za pravomoćnost presude.

Savjetovanje je dostupno na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=24368
 

Pisane vijesti