Okrugli stol o pravima zatvorenica

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Okrugli stol o pravima zatvorenica_studeni 2015/FOTO1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
O projektu i radu sa zatvorenicama u uvodnom je izlaganju govorila Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roditelji u akciji – RODA navodeći da je cilj projekta unapređenje kvalitete života zatvorenica i njihovih obitelji. S tim ciljem pokrenut je projekt „Rešetke nisu prepreke“ tijekom kojeg su, putem radionica, educirali zatvorenice o izradi uporabnih predmeta.  
Osvrnuvši se na svoj posjet Kaznionici i zatvoru u Požegi u listopadu 2013. godine, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila je kako smještajni kapaciteti nisu prenapučeni, a da su zatvorenice zadovoljne s organizacijom rada i uvjetima smještaja. Međutim, ukazala je da su žene nakon izdržane kazne zatvora suočene s problemima stanovanja, zapošljavanja, socijalnog uključivanja, pa je stoga nužno educirati ih putem različitih tečaja i stručnog usavršavanja o znanjima koja bi im pomogla lakše uključiti se u svakodnevni život na slobodi.   
Voditeljica Odjela tretmana zatvorenica Kaznionice i zatvora u Požegi Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ksenija Ivenčnik Blažević upoznala je prisutne s posebnostima izdržavanja kazne zatvora žena u Hrvatskoj. Pritom je naglasila da u odnosu na ukupan broj zatvorenika koji izdržavaju  kaznu zatvora, žene čine oko 3,5 % i to najčešće zbog počinjenja kaznenih djela protiv imovine. 
Projekt MA#ME – Osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Autor fotografija: Darko Vaupotić, VoxFeminae
 
Detaljnije o održanom okruglom stolu možete pročitati ovdje:
http://roda.hr/article/read/izvjestaj-s-okruglog-stola-stanje-prava-zatvorenica-u-hrvatskom-pravosudnom-sustavu

Pisane vijesti | Zatvorski sustav