Održana predstava „God is in My Typewriter“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/12-06-2017- Predstava God is in my typewriter/FOTO8.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Kaznionici i zatvoru u Požegi u ponedjeljak, 12. lipnja 2017. godine izvedena je za zatvorenice predstava „God is in My Typewriter“, u izvedbi finske umjetnice Anna-Mari Laulumaa. 

Riječ je o predstavi koju je glumica do sada više puta izvodila u Americi, Finskoj, Francuskoj i Škotskoj, i to na različitim mjestima uključujući zatvore. Predstava je posvećena životu Anne Sexton, velike američke pjesnikinje, dobitnice Pulitzerove nagrade za poeziju 1967. godine te istražuje njezin turbulentni privatni život i iznimno zahtjevne odnose s članovima obitelji.

Anna-Mari Laulumaa kao glumica, dramaturginja i režiserka koristi kazališni prostor na vrlo kreativan način, često puta kao alat obrazovanja i učenja s elementima psihodrame.
Predstava je prošle godine vrlo uspješno izvođena u ženskim zatvorima u Latviji, Švedskoj i Finskoj, a ove godine uz Sloveniju, uključena je i Hrvatska. Predstava je nagrađena u Finskoj nagradom „People's Choice Award“.
 
Anna-Mari Laulumaa istakla je kako ju je upraviteljica zatvora Lankaa u Finskoj pozvala da izvede predstavu i tada je osjetila kako je predstava pronašla svoj dom, svoje mjesto. Nakon toga izvela je predstavu u Latviji, Švedskoj, Sloveniji, a u planu je i izvođenje predstave u Norveškoj, Njemačkoj i Kanadi.
 
U sklopu te turneje predstava je izvedena i u Kaznionici i zatvoru u Požegi.

Laulumaa je naglasila kako se svatko može poistovjetiti s predstavom jer je riječ o odrastanju, odnosu majke i kćerke, postavlja se pitanje kakva je Anne majka te kakva je žena. 

Pisane vijesti