Održana konferencija „Integritet bez granica: Strategije za sprječavanje i borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika“

Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/svibanj/IMG-20240517-WA0001.jpg

U suorganizaciji Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 17. svibnja 2024. konferencija pod nazivom „Integritet bez granica: Strategije za sprječavanje i borbu protiv podmićivanja stranih javnih službenika“.

Konferencija je organizirana s ciljem pružanje praktičnih smjernica za provedbu OECD-ove Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama, ključnog instrumenta u borbi protiv korupcije u međunarodnim poslovnim transakcijama. Okupila je niz stručnjaka i dionika, uključujući predstavnike Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstva financija, Ureda za sprječavanje pranja novca, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, USKOK-a, suce te predstavnike akademske zajednice i udruga poslovnog sektora.

Događaj su uvodnim govorom otvorile državna tajnica Vedrana Šimundža Nikolić te veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

Državna tajnica Šimundža Nikolić podsjetila je kako je u listopadu 2023. godine Republika Hrvatska službeno postala članicom Radne skupine OECD-a protiv podmićivanja, a potom i 46. stranka Konvencije OECD-a protiv podmićivanja.

„Tome su prethodile brojne aktivnosti kako bi se zakonodavni i institucionalni okvir uskladio sa standardima koje postavlja Konvencija odnosno posljedično kako bi udovoljili zahtjevima Radne skupine. U prvom redu, bilo je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela te Zakona o porezu na dobit. Istaknula je kako pristupanje Konvenciji i Radnoj skupini za Republiku Hrvatsku predstavlja ne samo obvezu, već i punu predanost međunarodnoj suradnji i borbi protiv korupcije“ zaključila je.
 

Pisane vijesti