Održana 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

 • Slika /slike/Zatvorski sustav/Konferencija psihologa/konf23.jpg
 • Slika

U sklopu Godišnje konferencije hrvatskih psihologa, koja je održana od 4. do 7. studenoga 2015., održan je i 3. simpozij penološke psihologije na kojem su sudjelovali psiholozi Ministarstva pravosuđa. Donosimo sažetke radova prezentiranih na Simpoziju.

U Hrvatskoj se svake godine održava godišnja konferencija hrvatskih psihologa, koja je ove godine održana od 4. do 7. studenoga u Šibeniku. Na konferenciji su aktivno sudjelovali i psiholozi Ministarstva pravosuđa. Ukupno je sudjelovalo oko 500 sudionika iz Hrvatske i inozemstva kroz predavanja, simpozije, slobodna priopćenja, radionice, okrugle stolove, stručne sastanke, predstavljanja knjiga i druge oblike rada. U organizaciji Sekcije za penološku psihologiju i Uprave za zatvorski sustav organiziran je i održan 3. simpozij penološke psihologije pod nazivom „Starenje iza rešetaka“. Voditeljica simpozija je bila Bernardica Franjić- Nađ, voditeljica službe općih programa tretmana zatvorenika,  a  diskutantica Renata Šoher, načelnica sektora tretmana, obje iz Uprave za zatvorski sustav.

U okviru simpozija prezentirani su stručni radovi:
 1. Jelena Mustapić, Senka Damjanović, Ana Jadrešin: „Starost u zatvoru – neke psihosocijalne karakteristike zatvorenika starije životne dobi na početku izdržavanja kazne zatvora“.
 2. Pavlić, M., Rašić Radauš, H., Puljić, V.: Dobne razlike u empatiji kod zatvorenika Zatvora u Zagrebu.
 3. Andrea Jolić: Percepcija izvora stresa te prisutnost simptoma uznemirenosti kod zatvorenica starijih i mlađih dobnih skupina.
 4. Rašić Radauš, H., Pavlić, M., Puljić, V.: Povezanost dobi zatvorenika i njihovog stava prema smrti i umiranju.
 5. Puljić, V., Rašić Radauš, H., Pavlić, M.: Povezanost dobi zatvorenika Zatvora u Zagrebu i broja ranijih osuda s visinom aktualne kazne zatvora.
 6. Višnja Omrčen: Prikaz slučaja: tretmanski rad sa zatvorenikom starije životne dobi
 7. Marina Mirčeta Mikulić i Danijela Milčić: Specifičnosti rada s osobama starije životne dobi uključenim u probaciju: kvalitativna analiza podataka i prikaz slučaja.
 8. Ksenija Bauer: Zatvorenici starije životne dobi – potreba uvažavanja posebnosti.
 9. Bernardica Franjić-Nađ, Zoran Šimić: Procjena važnosti prediktora zloporabe pogodnosti izlaska zatvorenika.

U nastavku donosimo sažetke radova.

Starost u zatvoru – Neke psihosocijalne karakteristike zatvorenika starije životne dobi na početku izdržavanja kazne zatvora

Dobne razlike u empatiji kod zatvorenika Zatvora u Zagrebu

Percepcija izvora stresa te prisutnost simptoma uznemirenosti kod zatvorenica starijih i mlađih dobnih skupina

Povezanost dobi zatvorenika i njihovog stava prema smrti i umiranju

Povezanost dobi zatvorenika Zatvora u Zagrebu i broja ranijih osuda s visinom aktualne kazne zatvora

Prikaz slučaja: Tretmanski rad sa zatvorenikom starije životne dobi

Specifičnosti rada s osobama starije životne dobi uključenim u probaciju: Kvalitativna analiza podataka i prikaz slučaja

Zatvorenici starije životne dobi – Potreba uvažavanja posebnosti
 

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi