Održana 21. sjednica Vlade

Slika /slike/01 DT GRŠIĆ/Gršić Vlada.JPG

Na sjednici Vlade usvojen je Nacrt prijedloga Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi i Nacrt prijedloga Zakona o provedbi Uredbe o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga
 

Državni tajnik Bernard Gršić na 21. sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavio je Nacrt prijedloga Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi (ZODII), Nacrt prijedloga Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2022/2065 Europskog parlamenta i Vijeća od 19. listopada 2022. o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga i izmjeni direktive 2000/31/EZ (Akt o digitalnim uslugama), Odluku o izmjenama i dopuni odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju i Prijedlog odluke o izmjenama odluke o osnivanju vijeća za Državnu informacijsku strukturu.

Efikasnost i učinkovitost rada korisnika digitalizacije procesa državne infrastrukture

"Svrha donošenja ovog Zakona (ZODII) je osiguranje efikasnosti i učinkovitosti rada korisnika digitalizacijom procesa, unaprjeđenjima i modernizacijom usluga, a sve primjenom načelâ državne informacijske infrastrukture i interoperabilnih rješenja kroz korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnoloških rješenja" izjavio je državni tajnik.

Ovim se Zakonom stvaraju zakonske pretpostavke za utvrđenje prava, obveza i odgovornosti korisnika državne informacijske infrastrukture vezano uz uspostavu, razvoj i upravljanje državnom informacijskom infrastrukturom; sadržaj, svrha, uvjeti, kao i obveze u primjeni i korištenju državne informacijske infrastrukture u njihovom radu, pružanju javnih e-usluga te u elektroničkoj komunikaciji prema fizičkim i pravnim osobama.

To se prije svega odnosi na temeljne komponente državne informacijske infrastrukture, kao što su Centar dijeljenih usluga, e-usluge, sustav e-Građani, mreže i registri.

HAKOM se određuje kao Koordinator za digitalne usluge čime HAKOM koordinira rad svih tijela uključenih u provedbu odredbi Uredbe

Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga i izmjeni direktive primjenjuje se od 17. veljače 2024. godine, u cijelosti je obvezujuća te se izravno primjenjuje u svim državama članicama EU, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Nacrtom prijedloga Zakona određuju se nacionalna nadležna tijela i njihove ovlasti za provedbu Uredbe, pravni lijekovi te prekršajne odredbe te se HAKOM se određuje kao Koordinator za digitalne usluge čime HAKOM koordinira rad svih tijela uključenih u provedbu odredbi Uredbe, a ujedno je i kontaktna točka za suradnju s koordinatorima digitalnih usluga u drugim državama članicama.

"Propisuju se ovlasti HAKOM-a u pogledu postupanja pružatelja usluga posredovanja, obveza sastavljanja godišnjeg izvješća, sudjelovanja u radu Europskog odbora za digitalne usluge, izvršavanja ovlasti u vezi s izvansudskim rješavanjem sporova i u vezi dodjeljivanja statusa pouzdanih prijavitelja" rekao je državni tajnik.

Propisani su i pravni lijekovi protiv odluka Koordinatora za digitalne usluge i protiv naloga nadležnih tijela, kao i prekršajne odredbe i novčane kazne za kršenje odredbi Uredbe.

Usklađivanje Odluka koje su stupile na snagu 17. svibnja 2024.

Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju osnovano je Odlukom Vlade Republike Hrvatske u veljači 2023. godine te ima 41 člana koji obuhvaćaju predsjednika i članove Vlade Republike Hrvatske, čelnike drugih državnih tijela u čijoj nadležnosti je digitalna transformacija i sigurnost informacijskih sustava, predstavnike poslodavaca i udruženja informacijskih tehnologija, predstavnika lokalne i područne samouprave te predstavnika akademske zajednice.

Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu osnovano je Odlukom Vlade Republike Hrvatske u lipnju 2023. godine te je određeno da ima 18 članova iz svih relevantnih tijela državne uprave, te državnih tijela i pravnih osoba

"Ovim Odlukama usklađuje se Odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju i Odluka o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu s odredbama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koje su stupile na snagu 17. svibnja 2024. godine" zaključio je državni tajnik




 

Pisane vijesti