Održan sastanak s Biskupskom komisijom Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom

Dana 28. travnja 2016. godine u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je sastanak Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom (mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski i predsjednik Komisije, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Antun Škvorčević, biskup požeški, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK i tajnik Komisije) i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske (gosp. Ante Šprlje, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije, dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave, prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, mr. Ante Vučić, zamjenik ministrice rada i mirovinskoga sustava i gosp. Zvonko Šakić, pomoćnik ministra financija, gosp. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije).

Središnja točka sastanka bilo je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te su razmotreni neki prioritetni predmeti kao i metoda rada na provedbi istih Ugovora.

Polazeći od pojedinih Ugovora, članovi Komisija zadržali su se na aktualnim točkama koje se posebno tiču njihove provedbe. U središtu je osobito bilo prepoznavanje i usklađivanje pravnih sustava Crkve i Države, kroz prepoznavanje i definiranje statusa pravnih osoba Katoličke Crkve.

Članovi Komisija su odlučili, kroz neposrednu suradnju u pitanjima koja se tiču međusobnih odnosa, tražiti rješenja koja će pridonositi zajedničkoj brizi za čovjeka i društvo u cjelini s posebnim naglaskom na djelovanju u kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju.

Sastanak je ocijenjen iznimno korisnim, izražavajući nadu da će se kako i na ovoj tako i na drugim razinama i u budućnosti nastaviti plodna suradnja u traženju općega dobra.

Pisane vijesti | Priopćenja i prezentacije