Održan drugi sastanak sa članom Istražnog povjerenstva u austrijskom parlamentu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/IMG_2991.JPG
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu pravosuđa je, nakon prvog sastanka u kolovozu 2016. godine, u četvrtak, 6. travnja 2017. godine održan drugi sastanak sa članom istražnog povjerenstva austrijskog parlamenta za slučaj „Hypo skandal“ gospodinom Rainerom Hableom. 

Tema razgovora bila je suradnja Republike Hrvatske i Republike Austrije po pitanju istraga vezanih za korupcijsku aferu poznatiju u Austriji kao „Hypo skandal“, aferu koja se veže za banke i druga poduzeća koja se bave financijskim uslugama u sklopu Hypo grupacije i koja je dio sumnjivog poslovanja imala u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je gosp. Rainer Hable ministru pravosuđa uručio sažetak rezultata istrage istražnog povjerenstva austrijskog parlamenta, a ministar Šprlje predočio je prikupljene podatke o postupanjima hrvatskih državnih tijela u postupcima u kojima su se pojavljivale banke i druga poduzeća koja se bave financijskim uslugama u sklopu Hypo grupacije na području Republike Hrvatske u razdoblju 2005-2017.

Obe strane izrazile su svoje nezadovoljstvo što je tijekom godina izostao kvalitetan nadzor financijskog poslovanja Hypo grupacije kojim se mogao spriječiti ili smanjiti kriminal i nezakonitosti.

Ministar Šprlje naglasio je kako je očito godinama izostajalo pravovremeno djelovanje austrijskih nadzornih tijela te da je Hypo grupacija koristila u to vrijeme slabiju izgrađenost i neiskustvo hrvatskih nadzornih institucija, ne isključujući ni koruptivne elemente.

Gospodin Rainer Hable izrazio je poseban interes za kriminalne aktivnosti koje su se odvijale na istarskom području u vezi nekretninskog poslovanja u kojima se sumnja na desetke milijuna eura nezakonitih transakcija. Ujedno je, nakon uvida u dokumentaciju predočenu od strane ministra pravosuđa iz koje je vidljivo kako su hrvatske institucije bile spremne surađivati, izrazio iznenađenje glede pasivnosti austrijskih istražnih tijela po pitanju pribavljanja dokumentacije od strane nadležnih tijela Republike Hrvatske, s obzirom na to da se u austrijskoj javnosti, između ostalog, predočavalo kako je istraga otežana jer druge države ne surađuju, što predočeni dokumenti zapravo pobijaju.

Ministar Šprlje izrazio je čvrstu spremnost Republike Hrvatske u pomoći da se sve koruptivne aktivnosti vezane za slučaj „Hypo“ razotkriju i istaknuo kako se nada da će se suradnja svih nadzornih i istražnih tijela obiju država posvetiti razotkrivanju koruptivnih i kriminalnih aktivnosti, posebice onih u financijskom sektoru.

Gosp. Hable i ministar Šprlje dogovorili su nastavak suradnje i razmjenu informacija po ovom pitanju.

Ministar Šprlje dao je i intervju za austrijsku TV kuću ORF koja snima dokumentarni film o slučaju „Hypo skandal“

Pisane vijesti