"Noć knjige 2016." u kaznenim tijelima

Slika /slike/Zatvorski sustav/Noć knjige 2016 1.JPG

„Nikad me knjige ranije nisu zanimale, no u kaznionici sam se zaljubio u knjige i ne mogu bez njih“, riječi su zatvorenika iz jedne kaznionice izrečene povodom obilježavanja Noći knjige 2016.  

Riječ je o manifestaciji koja je, petu godinu zaredom, dala poticaj kulturi čitanja i potakla razgovor o  svemu što knjiga predstavlja u suvremenom društvu, a ove godine, u znaku obilježavanja dviju obljetnica:  četiristo godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i sto godina od prvog objavljivanja Priča iz davnine, Ivane Brlić Mažuranić.

Kao i prethodnih godina kaznionice, zatvori i odgojni zavodi, diljem Hrvatske, uspješno su se uključili u obilježavanje ove manifestacije. Organiziran je niz zanimljivih aktivnosti: čitani su ulomci knjiga velikana svjetske književnosti, predstavljeni literarni radovi zatvorenika, recitirala se poezija uz pratnju gitare,  organizirane su radionice o čitanju, proglašeni najbolji zatvorenici - čitači, izrađeni panoi i plakati s temom knjiga i čitanja, održane projekcije filmova snimljenih po književnim predlošcima, održani kvizovi iz književnosti i opće kulture. Zatvorenicima je predstavljena i posebna vrsta terapije – terapije knjigama (biblioterapija). U kaznenim tijelima također su duže ostavljena upaljena svjetla i produžen je rad knjižnica.

Da su kaznena tijela mjesta od čitanja i za čitanje, govori podatak da je samo, u prvom kvartalu ove godine,  iz knjižnice Kaznionice u Glini posuđeno preko 1500 naslova. Zanimljivo je i da najbolji zatvorenik-čitač iz Kaznionice u Lepoglavi posuđuje knjige, u prosjeku, svaki drugi dan (166 knjiga godišnje).

Pisane vijesti | Zatvorski sustav

Dokumenti