Neformalni sastanak Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije u Tallinnu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/JHA/Tallinn/JHA - dr.sc. Kristian Turkalj.jpg
  • Slika

Dana 6. i 7. srpnja 2017. godine u Tallinnu je održan neformalni sastanak Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije. Hrvatsko izaslanstvo u dijelu pravosuđa predvodio je dr.sc. Kristian Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Na sastanku su ministri pravosuđa i unutarnjih poslova razmijenili stavove o budućim koracima u pogledu poboljšanja interoperabilnosti informatičkih sustava država članica EU.

Ministri su razmijenili mišljenja o uređenju pitanja zadržavanja podataka elektroničke komunikacije u kontekstu Tele2 presude Suda Europske unije.

Također, ministri pravosuđa su razmijenili mišljenja o novim zakonodavnim inicijativama Europske komisije - prijedlogu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o određenim aspektima ugovora o  isporuci digitalnog sadržaja te  prijedlogu Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća o uzajamnom priznanju naloga za osiguranje imovine ili dokaza te odluka o oduzimanju imovine.

Ministri pravosuđa su iznijeli i svoja stajališta o budućem razvoju e-pravosuđa te korištenju informatičkih tehnologija u nacionalnim pravosudnim sustavima, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje elektroničkog komuniciranja u prekograničnim postupcima.

Pisane vijesti | Multilateralni sastanci