Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/JHA/Luksemburg 2019/slika 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije koji se održava 7. i 8. listopada 2019. u Luxembourgu.  Dana 7. listopada 2019. godine održao se sastanak u formatu ministara pravosuđa.

Ministri pravosuđa razmijenili su mišljenja o djelovanju EU-a protiv korupcije, pri čemu je  naglašena važnost poduzimanja daljnjih aktivnosti i bolje koordinacije na razini EU-a. Ministri su usvojili Zaključke o EUROJUST-u u kojima je posebno istaknuta buduća bliska suradnja EUROJUST-a s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO), te inicijativa uvođenja i daljnjeg razvoja digitalizacije u kaznenom pravosuđu. Predstavnici EUROJUST-a ujedno su predstavili pravosudni protuteroristički registar.

Europska komisija izvijestila je ministre o tijeku Pregovora o sporazumu između EU-a i SAD-a o prekograničnom pristupu e-dokazima, kao i Pregovora o drugom dodatnom protokolu uz Budimpeštansku konvenciju, te su ministri ujedno obaviješteni o dosadašnjim aktivnostima i budućim koracima vezanim uz uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja.

Također, Europska komisija je podnijela izvješće o trenutnom stanju glede primjene Kodeksa postupanja za borbu protiv govora mržnje na internetu. EU, države članice, društvene mreže i druge platforme zajednički su odgovorne za promicanje i omogućivanje slobode izražavanja u virtualnom svijetu, ali isto tako moraju voditi računa da internet ne postane plodno tlo za nasilje i mržnju. Naglašeno je kako je Kodeks pridonio brzom napretku, posebno uključujući brži pregled i uklanjanje sadržaja govora mržnje na internetu. 

Nadalje, ministri su usvojili dodatne pregovaračke smjernice za pristupanje EU-a Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i Zaključke o Povelji EU-a o temeljnim pravima nakon 10 godina. Istaknuto je kako postoji potreba slanja jedinstvene političke poruke o jedinstvenosti EU-a po pitanju temeljnih i ljudskih prava, a samim time i usvajanja Zaključaka Vijeća o Povelji. 

Razmijenjena su mišljenja s ravnateljem Agencije za temeljna prava (FRA) glede izazova u području temeljnih prava u 2020. i u budućnosti. U tom kontekstu istaknuto je kako je jedan od prvih koraka u zaštiti temeljnih prava, vezano za digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, rješavanje etičkih pitanja, kao i donošenje etičkih smjernica.

Zaključno, na radnom ručku ministri su razmijenili stavove i iznijeli prijedloge za poduzimanje daljnjih aktivnosti radi unaprjeđenja zaštite prava žrtava kaznenih djela pri čemu je naglašena uloga korištenja sustava međunarodnih mreža i organizacija civilnog društva, informiranja javnosti o načinu funkcioniranja sustava za podršku žrtvama, suradnje s nadležnim službama u drugim državama te daljnje izobrazbe stručnjaka koji su uključeni u rad sa žrtvama.  

Pisane vijesti