Ministar Malenica za HTV: Postupak izbora Glavnog državnog odvjetnika je transparentan, predložen kandidat s najboljim programom

Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/siječanj/Dnevnik_HRT.jpg

Ivan Turudić je imao najbolji program, a na dužnost bio mogao stupiti po isteku mandata aktualne glavne državne odvjetnice u svibnju, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ustvrdio je kako je Vlada zaključila je da Ivan Turudić imao najbolji program za DORH.

- Vlada je održala sjednicu povjerenstva, saslušala je sve kandidate, prethodno je bilo saslušanje u Saboru na Odboru za pravosuđe. Gospodin Turudić je imao najbolji program i najuvjerljivije je prezentirao. Povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku da je on najbolji kandidati i kao takvog, Vlada ga je na svojoj sjednici danas predložila i uputila prijedlog Saboru, rekao je.

Nastavio je kako je postupak bio transparentan te dodao kako Turudić ima respektabilnu karijeru.

- Ovo je transparentan postupak. Mijenjali smo Zakon o Državnom odvjetništvu i uključili smo prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe hrvatskog Sabora. Moram istaknuti da je gospodin Turudić bio sudac općinskog suda, županijskog suda, predsjednik županijskog suda, bio je pomoćnik ministra, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, kazao je.

- Dakle, ima respektabilnu pravnu i sudačku karijeru - najbolji je izbor za poziciju glavnog državnog odvjetnika, zaključio je.

Na pitanje može li bliskost sa Zdravkom Mamićem predstavljati problem Turudiću u obavljanju posla, ministar je odgovorio kako je tu problematiku Turudić "dobro objasnio".

- Mislim da je on to dobro objasnio na saborskom odboru, ali isto tako na razgovoru pred povjerenstvom u Vladi RH, rekao je.

Dodao je kako je Turudić "iznio prijedloge i viđenje stanja" u DORH-u te naglasio kako je potrebno ulagati u infrastrukturu.

- Iznio je nekakve prijedloge i viđenje stanja. Bilo bi dobro raditi na izmjenama Zakona o Državnom odvjetništvu i USKOK-u, nastaviti ulagati u pravosudnu infrastrukturu. Njegova pozicija, ako bude izabran, vezana je i  s onime što Ministarstvo pravosuđa i uprave radi. , istaknuo je.

- Aktualna državna odvjetnica ima mandat do svibnja. Po prestanku njenog mandata, gospodin Turudić će stupiti na dužnost, dodao je.
 
Bijeli štrajk, kadrovski kapaciteti
 
Ministar se osvrnuo i na problem nedovoljne kapacitiranosti hrvatskog pravosuđa.

- Kada je riječ o kadrovskim kapacitetima, Ministarstvo pravosuđa i uprave ima dobru suradnju s DORH-om na svim razinama. Odobravamo suglasnosti za nova radna mjesta, rekao je.

Ustvrdio je kako ministarstvo ulaže u nove projekte.

- Ulažemo u pravosudnu infrastrukturu DORH-a i sudova. U ponedjeljak otvaramo novu zgradu Općinskog suda u Splitu. Isto tako, uskoro bi trebali započeti radovi na Trgu prave, projekt je vrijedan 120 milijuna eura, kazao je.

Osvrnuo se na štrajk sudaca te ponovio kako su im plaće povećane.

- Plaće su povećane. Znatno su povećane državnim odvjetnicima i sucima na prvom stupnju. Kroz sam sustav, ulazak u status vježbenika i savjetnika - mislim da je to dobar put. Kroz uredbu koju smo danas prezentirali javnosti i sindikatima - rastu plaće sudskim i državnim odvjetničkim savjetnicima, zaključio je.
 
“Kada je riječ o kadrovskim kapacitetima, Ministarstvo pravosuđa i uprave ima dobru suradnju s DORH-om na svim razinama. Odobravamo suglasnosti za nova radna mjesta.”
 
'Suci su dva puta odbili povećanje materijalnih prava'
 
Govoreći o komunikaciji s Udrugom hrvatskih sudaca, ministar je ustvrdio kako su kanali komunikacije otvoreni, ali i dodao da su suci dva puta odbili povećanje materijalnih prava.

- Razgovarao sam s predsjednikom UHS-a prošli petak. Imamo otvorene kanale, naša ponuda je na stolu. Oni su dva puta prošli tjedan odbili povećanje materijalnih prava. To je nekakvo povećanje od 115 eura mjesečno, rekao je.

Ponovio je kako je za indeksaciju plaća u pravosuđu zadužena radna skupina.

- Imamo radnu skupinu koja bi trebala urediti pitanje indeksacije. To bi trebalo kroz radnu skupinu nastaviti raditi, dodao je.
 
Izjava predsjednika Vrhovnog suda o predmetu Severine Vučković je neprihvatljiva
 
Ministar se osvrnuo i na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića u kojoj je komentirao sudski postupak pjevačice Severine Vučković.

- Osobno smatram da to nije primjerena izjava za nekoga tko je čelnik sudbene vlasti u RH, da na takav način komentira stranke u sudskom postupku, rekao je.

- To nije primjereno i prihvatljivo. Što se tiče samog postupka, riječ je o postupku koji traje dosta dugo - devet godina. Činjenica da se radi o djetetu predstavlja dodatni problem. Mi kao ministarstvo činimo ono što je u našoj moći da smanjimo trajanje postupka. O sucu i strankama ovisi trajanje postupka, dodao je.

Ustvrdio je da ministarstvo čini sve kako bi se skratilo vrijeme postupaka.

- Činimo sve što možemo da se skrate sudski postupci, zaključio je.
 
 

Pisane vijesti